Klaus Iohannis: Revenirea economiei în V este o realitate. A crescut un pic deficitul dar sunt bani bine investiți

Data publicării:
presedintele klaus iohannis declaratie de presa
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, referitor la creșterea deficitului bugetar la 9,1% din PIB, că economia își revine, însă finanțele publice sunt afectate de măsurile luate de Guvern pentru a sprijni economia.

„Revenirea în V este o realiatea, este demonstrată de toate statisticile și este un lucru extrem de îmbucurător.

Economia și-a revenit, dar noi nu vrem să ștrangulăm acestă revenire, vrem să încurajăm economia să crească mai mult și mai repede. Pentru acest obiectiv au fost amânate anumite plăți care trebuiau făcute la bugetul de stat și au fost construite programe de sprijin pentru diferite sectoare.

În condițiile revenirii economiei noi, totuși, am permis firmelor să nu își plătească acum, repede, toate dările. Deci banii la buget nu s-au încasat, pe de altă parte e evident că aceste programe de sprijin se fac cu bani care se cheltuie tot de la buget. Deci, economia își revine, dar finanțele publice au rămas puțin în urmă.

Și pentru a onora toate plățile este nevoie de bani și această nevoie de bani a crescut un pic deficitul, dar sunt bani bine investiți.”, comentat președintele creșterea deficitului bugetar.

Ministrul Finanțelor a anunțat miercuri creșterea deficitului bugetar la 9,1% din PIB, după ce estimările din luna august prevedeau un deficit de 8,6% din PIB. Astfel, deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei față de rectificarea trecută și ajunge la 91 de miliarde de lei. Scăderea economică va fi de 4,2%.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri