Laszlo Tokes: România prezintă unele semne ale unui regim dictatorial

Data publicării:
tokes laszlo - mfax 1-1

FOTO: Mediafax

Laszlo Tokes consideră propunerea de retragere a distincţiei „Steaua României” drept o tentativă de a fi lipsit de libertatea de exprimare, relatează Mediafax.

„Acţiunile de instigare au început să îşi facă efectul, România prezintă unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană”, a declarat Tokes pentru presa ungară, conform MTI.

Crin Antonescu: Lui Tokes ar trebui să i se retragă „Steaua României”

Crin Antonescu a comentat, marţi, ceea ce a spus președintele Traian Băsescu despre europarlamentarul Laszlo Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu declarase, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. El adăuga că „probabil” va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.

A doua zi, liderul PNL a reamintit că europarlamentarul Laszlo Tokes a fost decorat de către actualul şef al statului. „Chiar dacă am adoptat, cred, de fiecare dată, (...) poziţii ferme, clare, faţă de declaraţiile sale, nu am avut niciodată ce se cheamă o atitudine isterică. În raport cu domnul Tokes nu am încercat niciodată să contribui la incitarea împotriva sa sau la diabolizarea acestei persoane. Nu am pus, de pildă, în discuţie şi nu am protestat în momentul în care domnul Tokes Laszlo, în ciuda lungii sale cariere antiromâneşti, a fost decorat de către acelaşi preşedinte Traian Băsescu. Am încercat să înţeleg atunci că e decorat cu "Steaua României" în grad de cavaler, o înaltă distincţie a statului român, pentru rolul său la Revoluţia din Decembrie '89", a afirmat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că, înainte ca Traian Băsescu să-şi pună problema dacă Laszlo Tokes mai merită sau nu cetăţenia română, ar fi oportun un alt gest în cazul europarlamentarului – retragerea înaltei distincții.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes îi ceruse premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională„, astfel încât să ofere „protectorat„ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Rezoluție la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Pe de altă parte, într-o rezoluţie adoptată vineri, la finalul lucrărilor celei de a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului şi dată publicităţii de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, participanţii din ţară şi reprezentanţii comunităţilor româneşti care trăiesc în afara frontierelor României au solicitat, printre altele, ca „extremiştilor„ maghiari care „luptă prin toate mijloacele” împotriva ţării şi a românilor să le fie retrase distrincţiile care le-au fost acordate de statul român.

„Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes", se arată în rezoluţia citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri