PSD-ALDE rămâne fără majoritate în Cameră și amână votul la legea pensiilor. Reacția lui Tăriceanu

Data actualizării: Data publicării:
180327_parlament_CENTENAR_13_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Votul final pentru Legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaţilor. Era ultimul pas înaintea promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis. Printre parlamentari sunt voci care susţin că PSD nu ar fi reuşit să strângă suficiente voturi pentru a trece această lege. Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „nu e o problemă” de majoritate ci o problemă „de prezentare”.

parlament 2018_inquamphotos george calin (2)
Foto: Inquam Photos/George Călin

Actualizare 12:30. Deputatul USR Cristina Prună a prezentat  o foaie de prezență în care arată că UDMR și deputații minorităților naționale au asigurat cvorumul alianței.

„PSD-ALDE au avut cvorum azi tot datorită UDMR și minorități. Iată aici cine a contribuit la cvorum și cine nu”, a spus ea.

Tăriceanu, despre majoritatea PSD-ALDE: „E o problemă de prezentare”

Actualizare 12:10. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întrebat de jurnaliști despre amânarea votului la legea pensiilor.

Nu pot să vă spun. Eu încă sunt la Senat. Nu am discutat cu colegii mei. Azi eram la conferința cu colegii din Serbia și Bulgaria”, a spus Tăriceanu.

Întrebat ce se întâmplă, totuși, cu majoritatea, el a răspuns că „funcționează în regulă, funcționează foarte bine”. „Nu cred că e o problemă. E o problemă de prezentare, nu de majoritate”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că, dacă cei de la UDMR au critici cu privire la această lege, atunci „suntem dispuși să le ascultăm”.

El a evitat să răspundă dacă legea pensiilor va fi adoptată în această sesiune parlamentară. „Nu îi întrebați pe colegii de la Camera?”, le-a spus jurnaliștilor.


Noi probleme pentru alianța PSD-ALDE în Camera Deputaților, după ce a pierdut majoritatea: astăzi nu se va mai vota proiectul legii pensiilor.

Săptămâna trecută, Opoziția a încercat revocarea din funcție a lui Liviu Dragnea, preşedintele al Camerei, și a lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, vicepreședinți din partea PSD. Ședința a fost suspendată însă, din lipsă de cvorum, după ce PNL și USR au boicotat ședința. Puterea avea doar 148 de parlamentari.

Schimbări în legea pensiilor:

- beneficiază de reducerea vârstei de pensionare şi mamele care au adoptat copii;

- pot să cumpere până la 5 ani vechime şi cei care au un stagiu de cotizare de doar 10 ani;

- Guvernul poate identifica noi zone cu poluare (cei care locuiesc şi muncesc acolo se pensionează mai repede);

- se acordă pensie minimă pentru persoane cu stagiu de cotizare mai mic de 15 ani (nevăzători).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri