Macron l-a invitat pe Viktor Orban la Paris pentru a-i transmite că statele europene trebuie să fie unite în faţa Moscovei

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron l-a primit la Paris pe premierul Ungariei Viktor Orban pe 13 martie 2023.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a invitat pe Viktor Orban la Paris pentru a discuta despre unitatea statelor europene în fața Moscovei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban luni seară la Paris pentru a insista asupra nevoii de unitate a ţărilor europene în privinţa războiului din Ucraina, în condiţiile în care premierul ungar a intrat în dispută în repetate rânduri cu Uniunea Europeană pe acest subiect, informează Agerpres.

Viktor Orban a criticat frecvent "războiul indirect" desfăşurat de Europa împotriva Rusiei şi a lansat la sfârşitul lui februarie un nou apel la o încetare a focului.

Cina de la Palatul Elysee, organizată la peste un an după ultima lor întâlnire bilaterală din decembrie 2021, la Budapesta, "a fost o ocazie de a reafirma necesitatea unităţii ţărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, în special prin aplicarea strictă de sancţiuni împotriva Rusiei", au transmis consilierii preşedintelui francez.

De asemenea, "a permis să se abordeze problema ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO, precum şi a reformelor de interes comun, care ar trebui să aibă loc în următoarele câteva săptămâni în parlamentul Ungariei", potrivit Palatului Elysée.

Din cei 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aceste două noi candidaturi depuse în plin război din Ucraina. O sursă diplomatică franceză a declarat luni că este "destul de încrezătoare" în procesul parlamentar aflat în desfăşurare de partea maghiară.

De la începutul conflictului în februarie 2022, Budapesta, foarte dependentă de importurile ruseşti de hidrocarburi, şi-a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus, notează agenţia de presă AFP.

Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului şi critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, deşi le-a votat.

În plus, liderul naţionalist a intrat în dispută în repetate rânduri cu Uniunea Europeană care a acuzat lipsa de respect pentru statul de drept în Ungaria.

De la revenirea sa la putere, în 2010, liderul naţionalist şi-a extins treptat controlul asupra mass-media şi justiţiei, atrăgându-şi regulat critici din partea Uniunii Europene.

UE blochează, astfel, fonduri alocate Budapestei în valoare de 12 miliarde de euro în aşteptarea unor reforme anticorupţie.

În cursul cinei de lucru la Palatul Elysée, şeful statului francez şi controversatul lider ungar au vorbit şi despre Consiliul European din 23 şi 24 martie de la Bruxelles. Ei au discutat despre "problemele de politică industrială şi competitivitate europene, precum şi subiectul migraţiei", a declarat preşedinţia franceză.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...