Marcel Ciolacu: Categoric nu voi refuza funcția de prim-ministru. Conform protocolului, Nicolae Ciucă își dă demisia în mai

Data publicării:
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu spune că în mod „categoric” nu va refuza funcția de prim-ministru al guvernului în mai 2023, când conform protocolului coaliției ar trebui să aibă loc rotativa între PSD și PNL. Șeful PSD a spus, la B1TV, că dacă nu se ține cont de protocolul coaliției, „vom avea alegeri anticipate” și că rotativa se va face printr-o demisie a premierului Nicolae Ciucă.

„Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, a spus Marcel Ciolacu, la B1TV, întrebat dacă va fi prim-ministru la rotația guvernului din luna mai a anului viitor.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la această rotativă, Ciolacu a spus:

„Eu cred că președintele României ține cont de un protocol politic care creează o majoritate. Constituțional, atributul de desemnare a prim-ministrului este al președintelui. Ce să fac, să mă duc să-l rog pe președinte? El va trebui să țină cont de un act politic. Dacă nu ține cont, vom avea alegeri anticipate. Lucrurile sunt simple, nu trebuie să le complicăm noi mai mult de atât”.

Șeful PSD a precizat și că rotativa din coaliție sa va face printr-o demisie a premierului Nicolae Ciucă și prin desemnarea sa pentru formarea unui nou guvern în mai 2023.

„Constituțional, o să existe o demisie că doar nu o să rupem coaliția. Conform protocolului, e o depunere a mandatului la președinte și președintele trebuie să desemneze alt prim-ministru, care, în acel moment, își creează guvernul. Eu sper ca lucrurile să fie foarte rapide.

Până la crearea noului guvern nu înseamnă că România nu are guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri