Meleșcanu: România va avea o șansă foarte mare odată cu schimbarea Administrației SUA

Data publicării:
melescanu 170104_AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_04_INQUAM
Foto: Inquam Photos

România va avea o șansă foarte mare odată cu schimbarea Administrației de la Washington, în sensul că țara noastră va avea „un loc aparte” în plan regional și va fi „unul dintre pilonii” politicii externe a Statelor Unite ale Americii, a spus ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, citat de Agerpres.

melescanu 170104_AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_04_INQUAM
Foto: Inquam Photos

Cred că vom avea o șansă foarte mare odată cu schimbarea noii Administrații. Ceea ce am văzut eu, prin diverse luări de poziție, este ideea ca America să nu mai fie cu prezență militară peste tot în lume, ci să aibă anumiți piloni pe care să se bazeze prezența într-o regiune sau alta. Dacă vă uitați la harta Europei, evident România are marele avantaj — și dezavantaj în același timp — de a fi într-o zonă strategică extrem de sensibilă. Din acest punct de vedere, eu aș putea paria pe faptul că România va avea un loc aparte în această zonă și va fi unul dintre pilonii folosiți de administrația americană în politica externă”, a spus Meleșcanu la televiziunea publică.

Potrivit acestuia, Parteneriatul strategic cu SUA se va dezvolta în perioada următoare, iar Româna trebuie să arate ce „valoare adăugată” reprezintă din punct de vedere strategic, economic, militar.

Va fi nevoie de un pic de răbdare, pentru că temele pe care președintele Trump le-a lansat în campania electorală — vorbesc de teme de politică externă mai ales — vor avea nevoie acum să fie transformate în politici oficiale. Dacă până acum președintele Trump era un om din afara sistemului, care venea cu idei care nu toate erau acceptate de sistem, de data aceasta va trebui să-și promoveze ideile prin intermediul sistemului și să le transforme în politici publice”, a arătat șeful diplomației române.

În ceea ce privește echipa președintelui american, Teodor Meleșcanu a punctat că este vorba de oameni cu experiență solidă și cu un nivel de maturitate și mai ales cu o experiență practică în diverse domenii, fie administrație sau afaceri, ceea ce face ca aceștia să fie foarte bine pregătiți. „E vorba de o echipă de oameni cu spirit de inițiativă și mai ales care știu ce au de făcut”, a spus ministrul de Externe.

Meleșcanu a subliniat că un alt element care trebuie avut în vedere este acela că, la fel ca și la precedenta Administrație americană, un rol foarte important în privința relațiilor externe îl va juca vicepreședintele Mike Pence. „Va trebui foarte bine să ne concentrăm pe un dialog care, așa cum l-am avut și cu Administrațiile precedente, să fie un dialog favorabil României și dezvoltării raporturilor noastre cu SUA”, a accentuat șeful diplomației.

Referitor la inițierea unor demersuri pentru stabilirea de contacte la nivel oficial cu noua Administrație de la Casa Albă, ministrul de Externe a precizat că a avut loc deja o primă luare de contact prin vizita președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și a prim-ministrului Sorin Grindeanu la Washington, la ceremoniile de învestire în funcție a președintelui Donald Trump. „Este o primă luare de cunoștință între personaje politice importante din România și președintele Trump”, a spus Meleșcanu.

Acesta a menționat că, după ce se instalează noua echipă la Departamentul de Stat, „va trebui să vedem în ce măsură vom găsi interlocutorii potriviți pentru a pune la punct un program foarte clar și concret de contacte, de întâlniri, de vizite și mai ales de proiecte concrete, care vor sta la baza relației dintre SUA și România”.

Ministrul Meleșcanu a amintit că ultimul președinte al SUA care a venit în România a fost un președinte republican, făcând referire la președintele George W. Bush, care s-a aflat ultima oară la București în 2008 la Summitul NATO.

Cred că după această perioadă vom putea să privim cu optimism și la posibilitatea unei vizite a noului președinte republican Donald Trump”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri