Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. La ce ministere au fost operate diminuări

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ministrii lui tariceanu discuta despre iesirea de la guvernare
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

UPDATE: Guvernul a adoptat în ședința de luni rectificarea bugetară pentru anul 2019, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanții Executivului. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței Executivului, că ministerul Educației va primi fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018.

Guvernul a adoptat luni rectificarea bugetară pentru anul 2019.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței Executivului, că ministerul Educației va primi fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018.

„În ședința de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcșionare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare. Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunțat Dăncilă.

Premierul a precizat că bugetul ministerului Sănătății rămâne neschimbat.

Totodată, aceasta a spus că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educației se referă la programul „Merg la școală”, care nu era prevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, și pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundații.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuări au fost operate de la Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (–369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (–1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

UPDATE: A început ședința de guvern în care executivul va adopta rectificarea bugetară. Proiectul a rămas în varianta dezbătută în Guvern în ședința de joi, chiar dacă cei din ALDE au spus că nu vor susține proiectul. Ministrii din partidului lui Călin Popescu Tăriceanu participă la ședință, după ce au avut o discuție cu conducerea partidului. Conform unor surse, aceștia vor prezenta un punct de vedere al ALDE în legătură cu proiectul de rectificare în ședința de guvern.

„În ședința de guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcșionare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare.”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern.


În ședința de guvern de luni, de la ora 14:00, executivul trebuie să aprobe rectificarea bugetară. Proiectul este criticat de cei din ALDE și a stârnit discuții aprinse între partenerii din coaliție. ALDE a amenințat cu ruperea coaliției în cazul în care proiectul de rectificare nu va fi modificat. Surse politice susțin că negocierile din ultimele zile dintre Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă nu au avut succes. De altfel, liderii PSD sunt convinși că ALDE folosește rectificarea doar ca pretext pentru ieșirea de la guvernare. 

Liderii ALDE discută cu miniștrii înaintea ședinței de guvern pentru a stabili care sunt pașii pe care aceștia îi vor face. Se ia în calcul ca miniștri ALDE să lipsească de la ședința în care ar trebui aprobată rectificarea bugetară.

După ședința de guvern, social democrații se reunesc în ședința CEx pentru a discuta viitorul coaliției și condițiile impuse de oamenii lui Tăriceanu. Săptămâna trecută liderilor PSD li s-a transmis să fie pregătiți pentru orice scenariu, chiar și cel al unui guvern minoritar. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri