Video Nicolae Ciucă: Au fost alocate sumele necesare pentru plata concediilor medicale

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca in sedinta de guvern
Premierul Nicolae Ciucă, în ședință de Guvern. FOTO: Facebook/ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în ședință de Guvern, că au fost alocate sumele necesare pentru plata concediilor medicale.

"Doresc să subliniez un aspect pe care l-am agreat în coaliţie - au fost alocate sumele necesare, astfel încât să poată să fie asigurată plata concediilor medicale şi avem garanţia că până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens", a afirmat Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat că au fost alocate fonduri suplimentare la Sănătate, având în vedere că acest domeniu reprezintă o prioritate pentru Guvern.

"Am alocat fonduri suplimentare care au vizat toate proiectele de modernizare şi de susţinere a serviciilor medicale, coroborate, bineînţeles, cu proiectele pe care le avem în derulare din fonduri europene şi care, de asemenea, urmează să fie accesate şi puse în aplicare prin PNRR", a declarat premierul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

VIDEO Declarațiile privind concediile medicale, de la minutul 10 

Datoriile Guvernului către firme pentru decontarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei. Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate către Digi24, în primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei.

Reprezentanții mediului de afaceri au reclamat întârzieri de luni sau în unele cazuri de peste un an la recuperarea banilor. 

Într-un răspuns pentru Digi24, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au recunoscut că sunt întârzieri la rambursarea banilor, dar au precizat că nu li se pot imputa funcționarilor în totalitate. O mare parte din cererile de recuperare a banilor depuse de către angajatori sunt întocmite greşit, au spus aceștia, iar firmele nu dau curs notificărilor primite de la casele de asigurări de sănătate pentru remedierea problemelor depistate. Un dosar se analizează de două, trei ori în funcţie de completările aduse, de multe ori şi acestea parţiale, au adăugat aceștia.

În plus, au spus ei, din martie 2020, în contextul pandemiei, a crescut numărul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină și izolare, iar acestea se decontează cu prioritate. Este, însă, și o problema de bani. Reprezentanții CNAS au recunoscut că e nevoie ca la rectificarea bugetară din această lună să se aloce fonduri suplimentare, bugetul alocat inițial în acest sens fiind insuficient. 

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri