Nicolae Ciucă: O companie americană vrea să dezvolte capacități de producere a energiei în România

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca discuta la guvern cu reprezentantii last energy
Premierul a discutat cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X. FOTO: Facebook Guvernul României

Nicolae Ciucă a anunțat în debutul ședinței de guvern de miercuri că o companie americană vrea să dezvolte capacități de preluare a produselor energetice în România. Premierul a discutat cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.

"Astăzi am avut o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilităţi de producere a energiei, capabilităţi modulare de energie nucleară. După întâlnirea de astăzi de dimineaţă există o perspectivă ca, în doi ani de zile, împreună cu Institutul de la Piteşti, această companie să poată să finalizeze un demonstrator, care, ulterior, va putea, în funcţie de rezultate, să treacă la o producţie mai mare, astfel încât să putem să sporim şi să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus de independenţă energetică.

Până atunci, trebuie să ne concentrăm pe măsurile pe care putem să le luăm pe termen scurt să fim în măsură să gestionăm efectele crizei energetice", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă a discutat miercuri cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.

"Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare  cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), urmează a fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.

Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România - SUA, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice", a informat Guvernul.

"Deosebit de consistentă discuția cu reprezentanții Last Energy. În colaborare cu RATEN, va fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma Mioveni, complementar investițiilor deja anunțate în domeniul nuclear. Avem specialiști capabili să pună umărul la implementarea acestui proiect inovativ, care contribuie la creșterea independenței energetice a României", a transmis premierul după discuții.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.

Totodată, premierul a avut marți mai multe întâlniri de lucru care au vizat sectorul energetic, atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi managerii companiilor în domeniu.

"La Complexul Energetic Oltenia există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai să pună în funcţiune încă o turbină şi, astfel, să adăugăm încă 300 de MWh, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, până la finele anului, să avem, de asemenea, cel puţin 210 MWh în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă", a arătat Nicolae Ciucă. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri