Noul sistem de vot din R. Moldova, criticat de UE, lăudat de Tudose

Data actualizării: Data publicării:
moldova

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seară, la TVR, că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din uninominal în mixt, în Republica Moldova, este criticat din cauză că s-ar fi comunicat „prost” despre el, acest sistem fiind folosit şi în ţări din Europa. Şeful Executivului a precizat că a fost un proces democratic corect.

Comisia Europeană a criticat aspru decizia de joi a autorităților de la Chișinău de a adopta sistemul electoral mixt și a spus că această schimbare contravine direct recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), care au avertizat că reforma electorală nu se bucură de consens.

„Este criticat Guvernul de la Moldova că a implementat un sistem de vot care se foloseşte chiar şi în Europa, adică este un proces democratic care respectă toate condiţionalităţile de la Veneţia, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Am discutat cu premierul (Pavel Filip - n.r.) acest subiect”, a afirmat Mihai Tudose.

Premierul a precizat că singura problemă a fost legată de comunicare, aceasta realizându-se „prost” şi a subliniat că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova a fost votată de aproximativ 70% dintre parlamentari, acest lucru arătând o legitimare clară.

„Singura problemă a fost că a fost comunicat prost sau/şi tardiv - întâi a apucat să fie prezentat de către un anumit tip ge grup politic la Bruxelles ca fiind un derapaj democratic, ceea ce nu este aşa. A fost votat în Parlament, înţeleg, cu aproape 70%”, a punctat prim-ministrul.

Referitor la faptul că au fost proteste împotriva acestui sistem nou, premierul a afirmat că „proteste sunt peste tot”.

„Proteste sunt de pe peluza de la Casa Albă până la Bucureşti, unde se întâmplă în acelaşi timp proteste şi pro şi contra aceleiaşi instituţii. Este o probă de democraţie, sunt libere”, a arătat Tudose.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, la Chişinău, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, primul-ministru apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după „o distorsionare a realităţii de neprieteni”.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.

În favoarea proiectului s-au pronunţat 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri