Orban, despre proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc: Nu am ce să-i răspund lui Marcel Ciolacu. Răspunderea e integrală

Data publicării:
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban discută în Parlament
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban discută în Parlament Foto Inaquam Photos/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, avea obligația de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc pentru a fi respins. Legea a fost subiect de dispute politice miercuri dimineață, după ce proiectul a fost adoptat tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaților. Ulterior, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de senatori, după o ședință care a durat aproape două ore.

Au fost 135 de senatori prezenți, dintre care 126 au votat pentru raportul de respingere și 9 voturi împotriva raportului. Doar senatorii UDMR au votat pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Senatul este cameră decizională.

"Nu am ce să-i răspund lui Marcel Ciolacu. În calitate de președinte al Camerei Deputaților, obligația sa și a colegilor din Biroul Permanent era să pună pe ordinea de zi proiectul de lege pentru a fi respins de plenul Camerei Deputaților. Există raport, existau avize cu mult înainte de termenul de adoptare tacită. Orice altă afirmație a președintelui PSD e lipsită de suport pentru că răspunderea e integrală. E bine că până la urmă, în urmă intervenției președintelui și unei puternice reacții a opiniei publice, a fost respinsă legea la Senat și până la urmă am depășit această etapă", a declarat Ludovic Orban.

Ciolacu spune că nu a știut discuția privind includerea autonomiei Ținutului Secuiesc la vot

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, la Digi24, că nu a știut, înainte ca proiectul privind acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc să treacă tacit pe 25 martie, că, pe 12 martie, a fost o discuție privind includerea acestuia pe ordinea de zi a Camerei.

“Ordinea de zi a plenului Parlamentului, a Camerei Deputaților, se face de către Comitetul liderilor. În Comitetul liderilor au hotărât ca pe Ordinea de Zi, deoarece urmează un vot telefonic, să fie trecute numai legi care au legătură cu măsurile anti-COVID. Eu nu particip ca și președinte al Camerei la Comitetul liderilor. (Alfred Simonis, liderul de grup PSD – n.red.) mi-a adus la cunoștință decizia clară ca pe ordinea de zi să nu fie trecut altceva decât măsurile anti-COVID.”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Întrebat despre stenograma publică a acelei întâlniri și faptul că Marius Pașcan, liderul de grup al PMP, le-a atras atenția colegilor despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, Ciolacu a răspuns: “Este prima oară când văd stenograma”.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri