OUG 13, respinsă în Senat. Tăriceanu a refuzat să conducă ședința

Data actualizării: Data publicării:
senat

Senatul a aprobat - cu 110 voturi „pentru”, nouă abțineri și un singur vot „împotrivă” - proiectul de lege de respingere a OUG 13 care modifica substanțial Codurile penale și care a fost, ulterior, abrogată de Guvernul Grindeanu. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să prezideze ședința.

senat senatul romaniei

Plenul Senatului a respins trei amendamente propuse de grupul USR. Unul dintre acestea spunea că art. 1 din OUG 13 (exact articolul care opera modificări asupra Codului penal, în ceea ce privește dezincriminarea unor infracțiuni) „nu a produs efecte în perioada dintre publicarea sa în Monitorul Oficial și data aprobării prezentei legi de respingere”. În favoarea respingerii amendamentului s-au pronunțat 73 de senatori, iar alți 40 s-au abținut.

La votul final asupra proiectului de respingere a OUG 13 s-au înregistrat 110 voturi „pentru”, nouă abțineri și un singur vot „împotrivă”.

Înaintea votului, în plenul Senatului a avut loc un schimb de replici aprinse între foștii lideri PNL și PMP, iar președintele Camerei Superioare, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat soluția aleasă și anume de respingere, printr-un proiect de lege, a unei ordonanțe de urgență deja abrogate.

Senatorul PMP Traian Băsescu a susținut că este nevoie de operarea unor modificări în Codul penal și că articolul 297 referitor la abuzul în serviciu nu ar mai exista, după ce au expirat cele 45 de zile de la Decizia Curții Constituționale nr. 405 din iunie 2016. Fostul președinte a mai arătat că persoanele care au fost trimise în judecată după decizia CCR vor putea cere sesizarea Curții Constituționale și vor avea câștig de cauză.

Am fost deputat în două legislaturi şi acum sunt senator, dar nu am auzit de abrogarea unei ordonanţe deja abrogate. Sigur, am creat un precedent (…) Guvernul a făcut o greşeală uriaşă şi au procedat neconstituţional pentru că s-au prevalat de urgenţă, (…) au vizat interesele unei clientele (…) Liberalilor, care m-au suspendat, alături de PSD, pentru a putea controla Justiţia, le mulţumesc că au preluat discursul meu”, a mai spus Băsescu.

În replică, fostul președinte al PNL Alina Gorghiu a declarat: „Când eşti un fost preşedinte de stat, ai datoria în plenul Senatului să spui adevărul, chiar dacă nu cunoşti foarte bine domeniul. Eu nu o să vorbesc despre vânt în pupa sau tangaj, dar nu tot sistemul judiciar e în eroare şi numai domnul Băsescu ştie care-I adevărul (...) Suntem azi, noi cei din PNL, mulțumiți de apropierea ideologică dintre PMP și PSD”.

„Deocamdată nu avem reglementare în Codul penal care să corespundă cerințelor Curții Constituționale”, a arătat, la rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae.

La începutul dezbaterilor pe respingerea OUG 13, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat Legea de respingere a OUG 13 și a declarat că România este „o parodie de stat de drept”, că opoziția vrea să „facă cu orice preț rău” și că până și câinii au ajuns să protesteze.

„Au făcut mare caz că după ce OUG a fost abrogată trebuie să o mai respingem şi în Parlament. Cred că viziunea unora care sunt aici, cei mai nou veniţi, este să facă cu orice preţ rău. Orice trebuie respins. Dacă mai rămâne ceva care nu e respins, trebuie distrus. Făcând rău până la urmă aţi făcut bine, pentru că s-a dezincriminat abuzul în serviciu (...) Aţi înţeles de ce a fost toată forfota asta două săptămâni, cu manifestaţii de stradă, cu patimi aprinse, cu invective, cu ultimatumuri? Au venit până şi câinii să protesteze în piaţa publică. Până la urmă, aţi înţeles de ce? (...) Nicăieri în UE nu regăsim o parodie de stat de drept cum se regăseşte în România, dar sunt foarte multe ţări care se felicită că în România ne consumăm energiile, ne irosim timpul, în loc să ne mobilizăm cu toţii în jurul unui proiect major de ţară”, a susținut Tăriceanu de la tribuna Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri