Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Parlament şi vor fi europarlamentari

Data publicării:
Ovidiu silaghi-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu 1-1

ACTUALIZARE 13.13. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a spus la Digi24 că cei doi vor ocupa locurile vacante din Parlamentul European.

Este o demisie care vine din motive de imposibilitate de a ocupa două funcţii în acelaşi timp. Nu are legătură demisia lui Silaghi cu dosarul în care este cercetat”, a declarat Mihai Voicu.

(Declaraţia purtătorului de cuvânt al PNL, Mihai Voicu)


Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig vor ocupa în Parlamentul European locul lui Cristian Buşoi şi al Ramonei Mănescu - numită ministru al Transporturilor.

Dacă Ovidiu Silaghi nu şi-ar fi dat demisia, începând de azi Comisia Juridică ar fi urmat să înceapă dezbaterea solicitării procurorilor de începere a urmăririi penale, care apoi să ajungă în plen. De altfel, Silaghi primise termen 30 de zile până când colegii săi ar fi urmat să se pronunţe. Termenul este, de altfel, generos, în condiţiile în care noul statut prevede ca astfel de cazuri să se dezbată în maximum trei zile în Comisia Juridică şi în maximum alte cinci zile în plenul Camerei.

Ieri, pretextul amânării discutării solicitării procurorilor a fost că Ovidiu Silaghi ar putea cere o prelungire a termenului pentru a se apăra.

În condiţiile în care Silaghi a demisionat din Parlament, cererea procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul său va ajunge la preşedintele României. Aceasta este procedura legală în cazul foştilor miniştri, acuzaţi de fapte petrecute în exerciţiul funcţiei de ministru, şi care nu mai sunt deputaţi sau senatori.


Conducerea Camerei Deputaţilor a dat, ieri, un termen 30 de zile pentru rezolvarea cererii procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru Ovidiu Silaghi.

În urmă cu doar o săptămână, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, dădea asigurări că subiectul este unul prioritar pentru deputaţi şi va fi tranşat în cel mult zece zile.

Abia după ce comisia juridică a Camerei va întocmi un raport privind solicitarea procurorilor, deputaţii vor decide în plen dacă vor fi sau nu de acord cu începerea urmăririi penale a colegului lor. Cererea procurorilor DNA a fost transmisă Parlamentului pe 19 august.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul ministru că ar fi primit 200.000 euro mită de la omul de afaceri Nelu Iordache, în prezent arestat, pentru a nu rezilia un contract pe care firma acestuia îl încheiase cu Compania de Autostrăzi.

Pe lângă cazul lui Ovidiu Silaghi, deputaţii din comisia juridică trebuie să dea un răspuns şi sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI susţine că deputatul PSD Liviu Harbuz s-ar afla în situaţie de incompatibilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri