PNL cere reprezentare în Comisia mixtă de experţi privind MCV

Data actualizării: Data publicării:
liste-electorale-pnl (1)

PNL solicită să aibă un reprezentant în Comisia mixtă de experţi convenită între Comisia Europeană şi Guvernul României în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare, constituită pe fondul vizitei în România a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Totodată, PNL cere Guvernului şi Parlamentului să adreseze în mod oficial solicitarea de a beneficia de asistenţă juridică din partea experţilor Comisiei Europene şi ai Comisiei de la Veneţia.

„Considerăm că reprezentarea PNL, la nivel de experţi, în cadrul acestei comisii mixte, reprezintă un element esenţial pentru o exprimare echilibrată a punctelor de vedere referitoare la demersurile coaliţiei PSD-ALDE în privinţa sistemului de justiţie din România şi a legislaţiei din domeniul penal”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de PNL.

PNL menţionează că a iniţiat în mod sistematic demersuri pentru a corija modificările legislative promovate în ultimii doi ani, prin repetate sesizări adresate Curţii Constituţionale, prin iniţierea acţiunilor necesare obţinerii punctelor de vedere ale experţilor Comisiei de la Veneţia şi prin proiecte legislative înaintate Parlamentului.

Având în vedere faptul că recent a fost formulată o nouă solicitare adresată Comisiei de la Veneţia, cu referire la OUG 90/2018, OUG 92/2018 şi OUG 7/2019, acte normative care modifică legislaţia în domeniul justiţiei, PNL solicită Guvernului şi Parlamentului să folosească acest prilej pentru a adresa în mod oficial solicitarea de a beneficia de asistenţă juridică din partea experţilor Comisiei Europene şi ai Comisiei de la Veneţia.oug 7

„Considerăm că regresele înregistrate de România în ultimii doi ani de zile încă pot fi corectate, cel puţin în privinţa legislaţiei, dacă este agreat alături de experţii internaţionali şi partidele de Opoziţie un calendar clar pentru implementarea reală şi completă a recomandărilor cuprinse în rapoartele MCV, în rapoartele GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia. Partidul Naţional Liberal are ca obiectiv ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin îndeplinirea angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană”, mai scrie în comunicat.

Comisia mixtă pentru MCV, anunțată de premierul Viorica Dăncilă la televizor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, într-un interviu difuzat de România TV, că a convenit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, crearea unei comisii mixte, formată din experţi ai Guvernului şi de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV. Ea a spus că Executivul consideră „discriminatoriu” acest mecanism.

„Am abordat problema MCV, am hotărât de comun acord să înfiinţăm o comisie care să analizeze punct cu punct, o comisie formată din experţi din Guvernul României, experţi de la Bruxelles, astfel încât să facem paşi importanţi, pentru că, aşa cum ştiţi, noi ne dorim ridicarea MCV. Considerăm că MCV este discriminiatoriu, pentru că numai România şi Bulgaria sunt supuse acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare şi considerăm că atât obligaţiile, cât şi oportunităţile trebuie să aibă un caracter egal pentru toate statele membre. Deci, am convenit acest lucru, am convenit să discutăm în cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni în România să discutăm concret şi să vedem cum vom face primii paşi în această direcţie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că este necesar dialogul.

„Pe un dialog constructiv, pe probleme concrete, cred că putem face paşi importanţi, astfel încât să solicităm pentru a nu ştiu câta oară ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a spus Dăncilă.

Miercuri, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a transmis premierului Dăncilă îngrijorarea cu privire la situaţia din Justiţie, potrivit unui purtător de cuvânt al CE. Premierul Viorica Dăncilă a spus că a avut un „dialog constructiv” cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Ne-a arătat aprecierea pentru modul remarcabil în care ne-am exercitat mandatul de preşedinţie rotativă”, a afirmat Dăncilă.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...