PNL vrea să debarce Guvernul Ponta. Liberalii curtează parlamentari pentru moţiune

Data publicării:
antonescu klaus gorghiu blaga PNL - 7324606-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

Foto: Mediafax

Noul PNL încearcă să dărâme Guvernul Ponta, dar matematic nu se bucură de susţinere în Parlament. „Cred că cei care sunt liberali adevăraţi, cei care sunt social-democraţi, cei care sunt progresişti sau conservatori sau grupul minorităţii naţionale pot să fie mulţumiţi de faptul că tot ceea ce am promis în 2012 facem în continuare prin muncă şi prin seriozitate”, a declarat Victor Ponta.

Premierul i-a enumerat de fapt pe cei pe care se bazează la votul asupra moţiunii de cenzură. În total, 315 parlamentari. Voturi care vin de la PSD, UNPR, PC, PLR, minorităţi şi UNPR. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul crede că votul prin corespondenţă, subiectul moţiunii, putea fi rezolvat de comisia de cod electoral. „Ca să spun pe româneşte, critici Parlamentul şi soliciţi demiterea Guvernului pentru o problemă a Parlamentului, gestionată şi condusă de un membru PNL, se cere demiterea Guvernului. Ca să zic aşa, dracu' a mai văzut”, a declarat Eugen Nicolicea.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, sunt necesare cel puţin 278 de voturi. PNL are 112 parlamentari şi promisiuni că va fi sprijinit de Mişcarea Populară, partidul lui Mircea Geoană şi grupul parlamentar Democrat şi Popular. În total, 200 de voturi.

Personal, susţin demersul. Decizia grupului a fost aceea să lase la latitudinea fiecăruia dintre deputaţi dacă vor sau nu să susţină moţiunea de cenzură”, a declarat Daniel Fenechiu.

Ne vom asocia semnăturile la moţiunea de cenzură, la iniţiator fiecare zi în care Victor Ponta rămâne primul ministru al României este o zi pierdută pentru ţară”, a declarat Mircea Geoană.

Liberalii ar mai putea aduna voturi din rândul deputaţilor neafiliaţi, dar prea puţine. „Nu sunt Mafalda să vă spun, noi vom încerca să discutăm cu toţi parlamentarii indiferent din ce grup politic sunt, să le prezentăm punctul nostru de vedere, faptul că menţinerea la Putere a Guvernului Ponta împotriva unei voinţe semnificative care există în populaţia României poate avea consecinţe negative asupra evoluţiei României”, a declarat Ludovic Orban.

Când au auzit tema moţiunii, cei de la UDMR şi-au declinat sprijinul. „În situaţia în care rămâne punctul principal în textul moţiunii, votul diasporei, votul cetăţenilor români din afară graniţelor, nu putem vota această moţiune”, a spus Mate Andras.

La rândul său, singurul senator fără apartenenţă politică, Ioan Ghişe a declarat, pentru Digi24, că nu va vota pentru demiterea guvernului Ponta. 

Moţiunea de cenzură se va dezbate la trei zile de la data prezentării în şedinţa comună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri