Video De față cu Predoiu, ministrul austriac de interne spune din nou că se opune aderării României la Schengen. Karner: „Nu suntem deschiși”

Data actualizării: Data publicării:
Austrian Minister of the Interior Gerhard Karner gesticuleaza cu palma
Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner. Foto: Profimedia

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat miercuri într-o conferință de presă comună cu Cătălin Predoiu că Austria se opune extinderii spațiului Schengen. Predoiu s-a întâlnit, la Viena, cu omologul său austriac pentru a discuta despre opoziției Austriei față de aderarea României.

„Poziția noastră e că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontiere deja. Sistemul ca întreg nu funcționează, la acest moment nu este oportună extinderea spațiului Schengen”, a declarat Gerhard Karner.

Ministrul român de Interne a spus că „Austria nu cu România are o problemă”: „Polițiștii români își fac treaba și suntem gata să continuăm această muncă împreună. Vom sprijini Austria, UE și țările membre pentru reformarea procedurilor de azil.”

„Am prezentat toate progresele României de când în comun s-a lucrat pe planurile de acțiune. Progresele există și la poliția de frontieră, cifrele de migrație, dar și ale poliției române pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră. (...) Ambiția noastră ca minister e să facem din România un model, un standard de protecție a frontierelor. Migrația e un subiect foarte serios, suntem gata să cooperăm cu Comisia, cu statele membre”, a declarat Predoiu.

Despre aderarea la spațiul Schengen, ministrul român de interne a spus că: „Schengen e o chestiune care ține de tratatul UE. Comisia, Parlamentul European au rolul lor. România își desfășoară acțiunile diplomatice multilateral”.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă, la finalul anului trecut, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos.

Austria și-a reiterat poziția săptămâna trecută, după o întâlnire între Olaf Scholz și Karl Nehammer. La conferința de presă comună, Nehammer a lăudat faptul că, pentru prima dată în Uniunea Europeană, „provocările incredibil de mari” ale Bulgariei în materie de migrație, „din cauza graniței sale externe lungi cu Turcia” primesc mai multă atenție, a relatat publicația austriacă Volksblatt.

Totuși, potrivit comunicatului Cancelariei Austriei, Nehammer spune în continuare nu extinderii spațiului Schengen.

Pe de altă parte, Scholz şi-a reiterat sprijinul pentru intrarea în Schengen a Bulgariei şi României. Cei doi oficiali au convenit menținerea controalelor la frontiera dintre Germania și Austria, pe care Scholz le consideră „indispensabilă”, deși ambele țări sunt în interiorul spațiului de liberă circulație.

Scholz a explicat că atât timp cât nu se reuşeşte implementarea unei strategii comunitare eficiente pentru a controla imigraţia în Europa, iar numărul de persoane care încearcă să ajungă în Germania rămâne ridicat, controalele la graniţa cu Austria vor fi menţinute. „Pentru moment, având în vedere numărul (de migranţi) pe care îl cunoaştem, acest lucru este indispensabil”, a spus şeful guvernului german.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...