Exclusiv Primarul din Voluntari, reacție nervoasă în scandalul „azilelor groazei”: Am avut impresia că au intrat rușii peste noi

Data actualizării: Data publicării:
florentin pandele
Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Foto: captură video Digi24

Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a avut vineri o intervenție nervoasă la Digi24, în care a acuzat postul tv că nu i-a acordat dreptul la replică în scandalul ”azilelor groazei”, deși reporterul Digi24, Valentin Stan, l-a sunat pe edil și acesta nu a răspuns la telefon. Pandele a susținut că instituția pe care o conduce nu avea informații despre azilele de bătrâni în care erau nereguli grave și că nu are atribuții de control în acest caz. El astfel cere Guvernului să schimbe legislația în vigoare și „să se dea atribuții și UAT-urilor, primăriilor, ca să răspundă, eventual să-și dea și ei un aviz și să facă controale periodice în aceste cămine private”. Pandele a susținut că dezvăluirile despre căminele de bătrâni au ca singur scop compromiterea politică a soției sale, Gabriela Firea. 

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: „Este un caz foarte grav și sunt convins că toate autoritățile statului sunt de acord. Știu că se caută vinovați și trebuie să se găsească vinovații. Este o anchetă în curs, ancheta DIICOT-ului, Poliția de asemenea. Am citit și eu la câteva ore după declarații ceea ce a apărut în presă. N-am apucat să parcurg cele 600 de pagini. Nu avem explicații, nimeni nu poate exonera pentru ceea ce se întâmplă. 

În schimb, aș vrea să scot în evidență, dacă tot ați bătut drumul până la Voluntari, trei subiecte. 

Primul: Ceea ce s-a întâmplat nu trebuie să se mai întâmple. Dacă, într-adevăr, aceste necazuri, azile ale groazei, cum dumneavoastră le tot menționați de câteva zile, se găsesc doar în Voluntari, înseamnă că România este salvată, înseamnă că am găsit răul la Voluntari. 

Eram plecat din țară, m-am întors în câteva ore pentru faptul că am avut impresia că au intrat rușii peste noi. Erau așa de mulți jandarmi și salvări în Voluntari, un spectacol foarte bine regizat și mă îngrozesc... 

Ceea ce s-a întâmplat este strigător la cer. Mă refer la căminele așa-zise ale groazei.

După ce aseară am fost decimați, Firea Gabriela, sora Gabrielei Firea, asistenta Gabrielei Firea și primarul din Voluntari într-o emisiune condusă de domnul Prelipceanu, pe care l-am sunat de 20 de ori și i-am dat mesaje, nu mi s-a dat dreptul la replică”.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: Îl aveți acum, suntem în direct.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: „Aș fi vrut să vorbesc aseară”.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: Eu v-am sunat în prima zi când a fost deschis dosarul penal. Am în telefon 4 apeluri către dumneavoastră.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: „Iar eu v-am spus, și fac dovada, că nu am fost în țară”.

Edilul spune că „nu este vina primarului din Voluntari că un cămin privat, unde nu sunt atribuții de control din partea instituției primarului, nefiind atribuții...nu aveam cum să intrăm și nu am știut”.

Dacă aș fi știut, bunul Dumnezeu îmi este martor...Dumneavoastră vă imaginați că un om sănătos la cap, dacă ar fi avut asemenea informații și nu ar fi luat măsuri, sunt convins că orice reprezentant al statului, orice conducător de instituție, care chiar dacă avea atribuții în acest sens și afla acest lucru, lua măsuri de îndată. 

Avem părinți. Mama mea a murit când avea 40 de ani. De la picioarele mamei mele începea raiul pentru mine. Tatăl meu a murit la 76 de ani și l-am ținut în brațe ca pe un ou. Cine nu-și respectă părinții, bătrânii, seniorii, este un om de nimic. Cei care au greșit, trebuie să răspundă. 

Nu am avut informații. Sunt un om sensibil. Nu vreau să-mi fac campanie la televizor. Sunt primar de 23 de ani. Nu caut să fac acest lucru acum. 

Normal că este strigător la cer și sunt convins că autoritățile statului, Guvernul României vor schimba legislația în vigoare. Trebuie să se dea atribuții și UAT-urilor, primăriilor, ca să răspundă, eventual să-și dea și ei un aviz și să facă controale periodice în aceste cămine private”, a mai afirmat edilul. 

Valentin Stan, jurnalist Digi24: Dumneavoastră bănuiesc că ați discutat cu cei de la Direcția de Asistență Socială din Voluntari după ce a apărut cazul acesta. Știm că nu au atribuții de control, dar acolo, în teorie, ar trebui să fie oameni care să cunoască situațiile din mai multe cămine, nu doar de bătrâni. 

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: „Ceea ce vă spun acum știu de la directoarea Direcției de Asistență Socială, care mi-a spus «domnule primar, dacă am avea atribuții în acest sens și dacă noi ar trebui să dăm avize, dacă noi ar trebui să facem controale periodice, de consultanță, imaginați-vă că am fi puși la punct și am ști ce se întâmplă acolo». Credeți că eu, ca om, noi, ca reprezentanți ai statului, cum ne-am simțit când am văzut la televizor declarații ale medicilor cum că în stomacul bătrânilor s-au găsit nasturi, că mâncau nu știu ce, că erau puși la muncă. Chiar dumneavoastră mi-ați spus mai devreme. 

Eu înțeleg că acest spectacol mediatic este făcut ca să o îngroape pe Firea Gabriela. Cum explicați dumneavoastră că din toată România, după ce au fost controale în 3-4 județe și toate televiziunile au prezentat cazul de la Voluntari. 

Sora Gabrielei Firea este șef de serviciu și se ocupă de programul educațional pentru copii, nu așa cum au titrat unele televiziuni că a fost șefă de cămin. Totul este gândit, regizat foarte bine ca să fie un spectacol pentru îngroparea, din punct de vedere politic, a Gabrielei Firea. Ceea ce s-a întâmplat în căminele groazei este o nenorocire. 

Căminele groazei trebuie să fie un exemplu cum așa nu se mai poate și este un exemplu pentru toți primarii din România ca să nu ajungă în situația în care a ajuns Pandele în care s-au pus tunurile pe soția mea și pe mine. Eu pot să duc. Soția mea este atacată de mai multe publicații haștagiste, USR-iste. USR, după părerea mea, este răul României. Ceea ce s-a întâmplat în Voluntari nu trebuie să se mai întâmple în România. 

Direcția de Asistență Socială mi-a spus «domnule primar, faceți toate demersurile politice ca și noi să avem atribuții de avizare, de control», pentru că este normal când ai un președinte de Consiliu Județean el nu poate să controleze zeci de cămine de bătrâni din județ. Județul Ilfov are 40 de primari și dacă în fiecare localitate există unu sau două cămine, atunci poți să-l tragi la răspundere pe primar și trebuie să răspundă în fața legii. Dar atâta timp cât el nu are răspunderi prin aparatul pe care-l conduce totul este o demagogie în sensul responsabilității”.

Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. Erau torturați, obligați să muncească și, de multe ori, nu primeau nimic de mâncare. Polițiștii au făcut percheziții în zeci de cămine private, într-un dosar de exploatare a persoanelor cu vulnerabilități sau aflate în situații vulnerabile.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a anunţat că 578 de centre rezidenţiale cu licenţă au fost verificate între martie şi mai şi au fost găsite abateri la 370 dintre acestea. De asemenea, au fost date 20 de amenzi în valoare de peste 50.000 de lei şi au fost făcute 20 de propuneri de retragere a acreditării.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Muncii să demită conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) Ilfov. El a mai cerut și demiterea conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri