Proiect. Muzeu al victimelor comunismului la Fortul 13 Jilava

Data publicării:
K006 Ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu 26 ianuarie 1980 fototeca online a comunismului romanesc
Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie 1989. Sursă: Fototeca online a comunismului românesc

Un deputat PNL a depus un proiect de lege pentru înființarea unui Muzeu Național al Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava. Ovidiu Raețchi spune că este nevoie de un astfel de muzeu pentru a păstra vie memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist.

K006 Ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu 26 ianuarie 1980 fototeca online a comunismului romanesc
Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie 1989. Sursă: Fototeca online a comunismului românesc

Fortul 13 Jilava este locul potrivit, având în vedere că aici au fost încarcerate zeci de personalităţi ale României, precum Corneliu Coposu şi Vladimir Ghika, a adăugat liberalul. Şi cu acest prilej, Fortul ar urma să fie reabilitat şi consolidat. În plus, acesta ar urma să intre în administrarea Ministerului Culturii, potrivit proiectului de lege depus la Senat.

Deputatul i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu prin care i-a solicitat sprijin pentru înființarea Muzeului Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava. Potrivit lui Raețchi, Fortul 13 Jilava se află într-o stare avansată de degradare, riscă să se prăbușească și investiții de zeci de mii de euro realizate deja în acest spațiu s-ar pierde.

„Crearea unui Muzeu al Victimelor Comunismului reprezintă o obligație a actualei clase politice — obligație care a fost amânată nepermis de mult. Lipsa voinței politice și orgoliile partidelor care au dorit să își asume paternitatea acestui proiect au împiedicat realizarea sa, chiar dacă au trecut 27 de ani de la Revoluție. Voi lansa în dezbatere publică o inițiativă legislativă prin care propun ca fostul penitenciar Fortul 13 Jilava să treacă din administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor în administrarea Ministerului Culturii și transformarea sa în muzeu, pe care vă rog să o susțineți",a explicat liberalul, potrivit Agerpres.

El a adaugat că, în întreaga Europă, astfel de locuri au fost reabilitate și deschise publicului larg pentru a nu lăsa uitarea să se aștearnă peste suferințele militanților anticomuniști, așa cum este cazul lui Corneliu Coposu.

„Fortul 13 de la Jilava trebuie salvat și intervenția pentru reabilitarea sa trebuie să se realizeze rapid: acesta se află într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească. Investiții de zeci de mii de euro realizate deja pentru reabilitarea Fortului 13 se vor pierde, la care se adaugă eșecul recuperării unui spațiu esențial pentru recuperarea memoriei victimelor comunismului. Sunt convins că înțelegeți importanța recuperării și salvării Fortului 13 — un simbol al totalitarismului în România — în condițiile în care ați declarat că și bunicul dumneavoastră a fost încarcerat pe vremea comuniștilor după ce a fost condamnat la închisoare pentru 'uneltire împotriva orânduirii'. De aceea, vă rog să susțineți ridicarea unui Muzeu al Victimelor Comunismului. Este un proiect care a fost amânat de prea multe ori", a transmis Raețchi.

Camera Deputaților a respins, în 21 februarie, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind înființarea unui Muzeu al Istoriei Totalitarismului în România, inițiată de fostul deputat liberal Dan Cristian Popescu în anul 2014.

Muzeul ar fi urmat să aibă în administrare Fortul 13 Jilava și spațiul exterior aferent, ceea ce ar fi implicat, în opinia inițiatorului, o reactivare a memoriei colective, dar și „prevenirea reîntoarcerii unor tendințe sociale precum intoleranța, dogmatismul și autocenzura, caracteristice regimului trecut".

Muzeul Istoriei Totalitarismului se dorea să reprezinte un loc de memorie, esențial pentru prezervarea unei perspective pozitive față de democrație, chiar și în momentele de criză ale acesteia, un astfel de demers fiind întreprins și în alte țări europene ce au cunoscut regimuri represive precum Ungaria, Cehia și Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri