Propunerea lui Tăriceanu care lovește în planurile și electoratul PSD

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu rade

În timp ce social-democrații vorbesc despre reducerea impozitului pe venit și caută noi măsuri pentru mulțumirea electoratului propriu, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vine cu o propunere-surpriză: eliminarea venitului minim garantat și păstrarea cotei de impozitare de 16%.

tariceanu rade

Trebuie să renunțăm complet la venitul minim garantat care este o invitație la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de față, este criză de forță de muncă, sunt societăți comerciale, întreprinzători care merg să aducă forță de muncă din țările vecine. Nu putem (...) să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că și din punct de vedere, dacă vreți, al demnității individuale a fiecăruia, e preferabil să câștigi un ban muncit decât să stăm cu mâna întinsă să primești un ajutor de la stat”, a declarat președintele Senatului, la Parlament.

Șeful liberal-democraților a admis că PSD „a ținut în trecut la venitul minim garantat”, dar crede că, în actualele condiții, social-democrații vor analiza cu obiectivitatea propunerea ALDE.

Cât despre impozitul pe venit, Tăriceanu spune că ALDE se pronunță pentru menținerea cotei de 16%, propunere ce va fi înaintată și în coaliția la putere.

Eu și colegii mei opinăm că e bine să rămânem la 16% (...) Ideea e să lărgim baza de impozitare (...) Sunt angajați în România care nu figurează nicăieri, nu plătesc impozite și acest lucru nu poate să continue”, a mai spus președintele ALDE.

Potrivit unei statistici a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială de la sfârșitul lunii martie, în februarie 2017 au beneficiat de venit minim garantat 248.810 persoane.

Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj - 15.351 persoane, Buzău - 12.179 persoane, Bacău - 11.723, Galaţi - 11.490 şi Vaslui - 11.440 persoane.

Venitul minim garantat este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei.

Acesta constă în acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri