PSD-ALDE-UDMR schimbă regulamentul Camerei în funcție de propriul interes

Data actualizării: Data publicării:
parlament vot
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aleşii schimbă regulile jocului parlamentar în funcţie de cum le dictează interesele politice. După şedinţa maraton a Camerei Deputaţilor de miercuri, când votul pe articole şi amendamente a durat 13 ore, parlamentarii vor acum să nu se mai supună la vot toate amendamentele respinse. Doar anul ăsta Regulamentul Camerei s-a modificat repetate rânduri, după necesităţile momentului.

La doar câteva ore după una dintre cele mai lungi şedinţe a aleşilor, social-democraţii au elaborat o propunere astfel încât situaţia să nu se mai repete. Ei vor să elimine dezbaterea amendamentelor respinse.

Citește și ”Cine se află, cu adevărat, în spatele lui Șerban Nicolae”

Florin Iordache, deputat PSD: Atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu au numărul de voturi, deci nu are rost să mai votăm. Ce ne facem în cazul bugetului, care are mii de amendamente? Nu terminăm noi legislatura până vom finaliza.

Opoziţia susţine că Puterea taie astfel din pârghiile partidelor mici.

Dan Barna, preşedintele USR: Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorităţii pe ceea ce înseamnă plenul.

Parlamentarii au mai schimbat regulile şi după ce au văzut că procurorul-şef al DNA refuză repetat invitaţia de a fi audiat de comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009. S-au instituit şi sancţiuni pentru cei care nu se conformează.

Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei de Regulament: Pot să fie acuzate dacă este cazul de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului. S-a precizat în mod expres că poate să fie sesizat Parchetul de către comisia de anchetă.

Invitaţii sunt obligaţi să participe şi la şedinţele comisiei care controlează activitatea SRI. În plus, aleşii au mai modificat regulamentul astfel încât Serviciul să fie obligat să răspundă în cel mult şapte zile oricăror solicitări ale parlamentarilor.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Această comisie este o comisie pentru supravegherea SRI, nu pentru supravegherea cetăţeanului român; că este total neconstituţional, împotriva legii şi împotriva democraţiei.

Conflicte au fost în Parlament şi când liberalii au vrut să schimbe preşedintele Comisiei de Administraţie, funcţie care le revenea conform negocierilor iniţiale. Social-democraţii s-au opus şi au propus ca Regulamentul să statueze că se poate respinge prin vot nominalizarea pentru o funcţie de conducere în comisie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri