PSD îi cere preşedintelui să renunţe la referendum

Data actualizării: Data publicării:
170223_iohannis dragnea tariceanu grindeanu_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD vrea ca șeful statului să renunţe la referendum. Social-democraţii spun că, după ce legile privind Ordonanţele 13 si 14 au fost promulgate, obiectul consultării populare a disparut. Cei de la UDMR vorbesc despre o cheltuială inutilă, iar liberalii sunt de partea preşedintelui. PNL este de părere că acest referendum poate împiedica viitoarele tentative ale PSD de a ataca sistemul de justiţie.

Liviu Dragnea i-a recomandat şefului statului să analizeze cu multă înţelepciune ideea unui referendum. Colegii săi de partid sunt mai direcţi şi vor ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai organizeze consultarea populară pe tema anticorupţiei.

„Da, cred că mai degrabă ar trebui să renunţe. O cheltuială de circa 250 de milioane de lei, deci undeva la 50 - 60 de milioane de euro, chiar nu se justifică, mai ales că este vorba totuşi de un subiect în legătură cu care nu există divergenţe semnificative în poziţiile publice în societatea românească”, spune Şerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat.

Celor de la PSD li se alătură şi un deputat de la UDMR. Marton Arpad avertizează că s-ar putea să nu existe cvorumul necesar la referendum dacă întrebarea va viza doar susţinerea luptei anticorupţie.

„Să pui o astfel de întrebare e o cheltuială inutilă. S-ar putea să nu fie atât de interesată populaţia de această întrebare”, spune Marton Arpad, deputat UDMR.

Şi cei de la ALDE i-au sugerat preşedintelui Klaus Iohannis să renunţe la referendum, întrucât, în opinia lor, banii pentru acest demers ar putea fi folosiţi mai bine în sănătate. Lângă şeful statului vin însă liberalii. Înscris în cursa pentru şefia PNL, Ludovic Orban explică avantajele referendumului.

Este necesar pentru că referendumul poate împiedica viitoare tentative ale PSD-ului de atac împotriva sistemului de justiţie. PNL va susţine acest referendum şi se va implica cu toate forţele ca acest referendum să fie un succes”, spune Ludovic Orban, membru PNL.

Referendumul anunţat de preşedinte este sprijinit şi de cei de la USR. Parlamentul a dat un aviz favorabil, iar acum decizia se află la Palatul Cotroceni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri