PSD sabotează ședința CGMB, în care Gabriela Firea trebuia să dea explicații despre decizia organizării târgului de Crăciun din Piața Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
foto piata victoriei proteste agerpres_9491734
Foto: Agerpres

Ședința extraordinară a Consiliului General al Municipiului București, convocată la solicitarea PNL și USR, nu a mai avut loc vineri, în condițiile în care în sală au fost prezenți doar 18 consilieri municipali, reprezentanți ai USR și PNL, relatează Agerpres.

Solicitarea de convocare a ședinței a fost semnată de 21 de consilieri generali USR și PNL. Conform legislației în vigoare, ședințele CGMB pot fi convocate la solicitarea unei treimi din numărul consilierilor municipali.

Pe ordinea de zi a figurat clarificarea de către primarul Capitalei și de către directorii instituțiilor din subordinea PMB și a CGMB a procesului decizional în vederea organizării târgului de Crăciun din Piața Victoriei, unde erau organizate proteste de obicei, inițiativă la care s-a renunțat.

Al doilea punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat punerea la dispoziția consilierilor generali de către primarul general, PMB, CGMB, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București — PROEDUS, Centrul Cultural al Municipiului București — ARCUB și Inspectoratul Școlar București a tuturor documentelor oficiale care au stat la baza deciziei de a organiza festivalul din Piața Victoriei.

Al treilea punct de pe ordinea de zi a fost un proiect inițiat de consilierii generali USR Roxana Wring, Ana Maria Ciceală, Alexandru Gâdiuță și Matei Țugui, conform căruia Piața Victoriei ar urma să devină destinație rezervată pentru manifestații civice, sindicate etc.

Pe 2 decembrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că mută Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun din Piața Victoriei într-o altă locație, dar a subliniat că spațiul public este al tuturor, "nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat".

Decizia a fost luată după ce, în aceea zi, o parte dintre protestatarii aflați în Piața Victoriei au intrat în conflict cu angajații Primăriei Capitalei care amenajau târgul de sărbători, au împins gardurile de protecție și au încercat să intre pe partea carosabilă.

Reacția USR la anularea ședinței extraordinare a CGMB

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o sfidare la adresa tuturor bucureștenilor care așteptau altceva. Pentru noi este o victorie că am reușit pentru prima dată să convocăm, de pe băncile Opoziției, o ședință CGMB. PSD este un partid partid mare, dar este un partid laș. Să ai majoritate și să nu vii la dezbateri, să nu dai explicații pentru deciziile tale înseamnă că îți este frică de oameni”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București.

Aceasta a adăugat că ”o putere care nu-și asumă statutul și care fuge din fața dezbaterilor este o putere nelegitimă. Consilierii PSD și-au pierdut astăzi legitimitatea morală de a vorbi despre București. Consilierii social-democrați s-au comportat ca niște umili valeți ai Gabrielei Firea în loc să se comporte ca reprezentanți ai bucureșteilor. Puteau să vină la dezbateri, puteau să-și spună punctul de vedere. Au ales să fugă din calea dezbaterii pentru că ei nu au nimic de spus. Ei sunt doar o mașinărie de vot în slujba Gabrielei Firea”.

În luna noiembrie, majoritatea PSD-ALDE a încercat să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot. Niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi se afla proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri