PSD și ALDE discută cu UDMR susținerea în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu cu dragnea la agigea

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin intenționează să se întâlnească cu liderii UDMR pentru a discuta semnarea unui protocol de colaborare parlamentară. Cu alte cuvinte, reprezentanții minorității maghiare ar putea sprijini Guvernul PSD-ALDE în Parlament fără a avea posturi de miniștri. În schimb, UDMR ar putea primi funcții în eșalonul secund.

tariceanu cu dragnea la agigea

După cum a precizat președintele PSD, Liviu Dragnea, portofoliile în viitorul Executiv vor fi împărțite între social-democrați și democrat-liberali, proporțional cu numărul de mandate de parlamentar câștigate la urne de fiecare formațiune.

Cât despre UDMR, potrivit lui Liviu Dragnea, liderii PSD și ALDE vor discuta cu reprezentanții maghiarilor „eventualitatea, posibilitatea și oportunitatea realizării unui protocol de colaborare și susținere parlamentară”.

Cu alte cuvinte, dacă PSD și ALDE decid să colaboreze cu UDMR pentru a avea o majoritate mai largă în Parlament, maghiarii pot spera doar la funcții în eșalonul doi și în deconcentrate.

Discuțiile PSD-ALDE-UDMR au fost anunțate la finalul conferinței de presă susținute după semnarea protocolului de colaborare guvernamentală de către Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

Coaliția care va forma viitorul Executiv poartă numele de Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație. Protocolul PSD-ALDE vizează o colaborare pe patru ani.

Săptămâna trecută, după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor din 11 decembrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara: „Noi considerăm că rezultatul nostru este un rezultat corect şi un rezultat la care, după foarte mulţi ani, am aşteptat. Am spus că, în continuare, pentru noi este important să găsim parteneri în Parlament, în noua configuraţie a Parlamentului, parteneri în dorinţa de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul nostru polici”.

Hunor a mai precizat că reprezentanții Uniunii „nu caută fotolii ministeriale, funcții”, ci parteneri pentru a urmări dezideratele minorității maghiare, în special în ceea ce privește reforma constituțională, reforma administrației publice și reforma Educației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri