Exclusiv Radu Mihaiu spune că ar fi necesară o reorganizare administrativă a Capitalei: E un haos în suprapunerea atribuțiilor

Data actualizării: Data publicării:
radu mihaiu in studioul digi24
Radu Mihaiu consideră că în București ar fi nevoie o reorganizare administrativă.

Radu Mihaiu a spus miercuri seară, în exclusivitate la „Săptămâna primarilor” din cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi24, că în București ar fi nevoie o reorganizare administrativă. Asta, pentru că „este un adevărat haos în suprapunerile atribuțiilor pe care le au sectoarele și primăria generală”. Edilul Sectorului 2 a declarat că sunt mai multe variante, inclusiv cea în care Capitala să aibă un primar și 6 viceprimari care să gestioneze de sectoarele. „Există varianta tehnică de a se face acest lucru. Întotdeauna, însă, ne-am oprit în impas politic. Oamenii țin de scaunele lor”, a conchis, pesimist, Mihaiu.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Întrebarea adresată de dumneavoastră primarului general, primarului de la Sectorul 1 a fost dacă ar fi de acord să demisioneze ca să se reorganizeze capitala”. De ce este ăsta un subiect pentru dumneavoastră? Reorganizarea administrativă a Capitalei.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Este foarte clar din punctul meu de vedere că e un haos în suprapunerile atribuțiilor pe care le au sectoarele și primăria generală.

În multe cazuri este o suprapunere.

Cosmin Prelipceanu: În mare, la Primăria Capitalei au mai rămas transportul public, termia, câteva bulevarde mari, iluminatul stradal...

Radu Mihaiu: Parcuri... Niște parcuri, nu toate parcurile, nu este foarte clar care dintre parcuri.

Cosmin Prelipceanu: Unde sunt suprapunerile?

Radu Mihaiu: Strategia de parcări, apoi sunt multe suprapuneri în zonele acestea de autorizații de construire, de exemplu. În anumite din Sectorul 2 autorizațiile de construire le emite primarul general. În alte zone le emite primăria de sector.

Anumite parcuri sunt gestionate de primăria de sector, altele sunt gestionate de către primăria generală. Eu am două în Sectorul 2 – Verdi și Circului care sunt administrate de către primăria generală. Mi-aș dori să fie în administrația primăriei de sector. Cred că am face o treabă ceva mai bună.

Apropo de parcări și strategia de parcări. Primăria generală poate trasa niște dungi albastre, oriunde, oricând, peste parcări de reședință, de exemplu, fără avizul primăriei de sector.

Sunt multe locuri în care se suprapun atribuții.

Cosmin Prelipceanu: Ce ar trebui să se întâmple în București cu privire la descentralizare, în opinia dumneavoastră? Să se reorganizeze cum?

Radu Mihaiu: Din punctul meu de vedere, în acest moment, Bucureștiul este foarte limitat din punct de vedere al spațiului. Suntem înconjurați de un județ. Cred eu, că o reorganizare administrativ teritorială trebuie să cuprindă atât Bucureștiul, cât și Ilfovul, iar Bucureștiul să crească inclusiv ca dimensiuni.

Acest lucru e foarte greu să se facă însă, pentru că mulți primari țin la fotoliul lor. Ei vor să se vadă primari și peste 10 ani, și peste 15 ani, și atunci ei se opun.

Una din marile probleme pe care le avem în acest moment este să ajungem cu toții la concluzia că locurile noastre de primar sunt temporare, dar binele Bucureștiului și dezvoltarea Bucureștiului trebuie să o gândim pe mulți ani, și poate peste opt ani să ajungem la concluzia că este mai bine să avem o reorganizare administrativ teritorială în care Bucureștiul să poată crește, în care să se aleagă un primar și poate să existe 6 viceprimari, care să gestioneze sectoarele.

Există variante, și există varianta tehnică de a se face acest lucru. Întotdeauna ne-am oprit în impas politic. Oamenii țin de scaunele lor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri