Radu Oprea (PSD): Dacă ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-a avut UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru

Data actualizării: Data publicării:
Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD
Radu Oprea, ministrul Economiei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Dacă ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-au avut cei de la UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru, a declarat liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, la Digi24. Îmi doresc ca instituțiile statului român să își facă treaba și să aflăm în mod transparent dacă e ceva care nu este în regulă, a precizat senatorul PSD.

Radu Oprea, senator PSD: PSD a avut reacție la discursul lui Viktor Orban de aici, din România, condamnând acest discurs, condamnând toate accentele rasiste anti-UE, toate lucrurile pe care Viktor Orban le-a spus și care trebuie să primească o replică politică pe măsură, însă în același timp am cerut ca aceste lucruri să fie discutate în coaliție pentru că acolo este locul unde trebuie să avem discuțiile corecte între partenerii din coaliție. Însă liderii PSD au avut această replică pe măsură și cred că au fost foarte clar și expliciți în condamnarea acestui discurs.

Al doilea subiect este legat de finanțare. Sigur că fiecare partid politic este verificat în ceea ce privește finanțarea de către Autoritatea Electorală Permanentă și alte instituții ale statului român. Dacă cumva ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-au avut cei de la UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru pentru că eu cred și îmi doresc ca instituțiile statului român să își facă treaba și să aflăm în mod transparent dacă e cumva ceva care nu este în regulă.

Robert Kiss, jurnalist Digi24: UDMR nu este partid politic, nu primește în acest registru subvenția. Funcționează ca un fel de ONG.

 Radu Oprea: Și ONG-urile trebuie să aibă transparență și să își facă publice partea de finanțare. Sigur există și această chestiune unde probabil că ar trebui să vedeți să fie făcută o distincție între programele care sunt firești și pe care le practică și România, aceea de a sprijini pe românii care se află în diaspora. [...] Sunt convins că dacă sunt lucruri care sunt nefirești, instituțiile statului român ar trebui să vină cu un punct de vedere.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Vedeți vreo legătură între o astfel de finanțare dinspre guvernul de la Budapesta și reacția lui Kelemen Hunor?

Radu Oprea, PSD: Nu cred că avem suficiente detalii astăzi și nu am văzut nicio reacție oficială a vreunei instituții din România să putem să tragem o astfel de concluzie. Dar dacă ar fi ceva, ar fi bine să aflăm și eu sper ca aceste instituții să-și facă treaba.

Robert Kiss, jurnalist Digi24: Sumele pe care România le dădea acestor comunități pot fi comparabile cu aceste sume, sute de milioane, care au venit dinspre guvernul de la Budapesta către organizații non guvernamentale, către ONG-uri controlate de cele mai multe ori de de lideri UDMR sau de apropiați ai acestora?

 Radu Oprea, PSD: Din păcate sumele pe care le avea la dispoziție în acea perioadă Ministerul Românilor de Pretutindeni nu erau atât de mari pe cât ne-am fi dorit și pe cât de multe proiecte și programe aveam generate de către românii care sunt în diaspora și sigur, atunci, îmi aduc aminte că unul din lucrurile foarte bune pe care am reușit să le facem a fost să mărim numărul burselor copiilor români, de etnie romă, care locuiau în Ucraina.

Robert Kiss, jurnalist Digi24: Prin finanțările respective vorbim de o politică a Guvernului de la Budapesta, inclusiv în acest sens, în care de cele mai multe ori vedem aceste solicitări, de autonomie a ținutului secuiesc.

 Radu Oprea: Acum nu cred că putem fi bănuiți cumva de ideea aceasta cu vinderea Ardealului sub nicio formă. Nu, cu certitudine, România, conform Constituției, este un stat care acționează în granițele actuale.

Citește și: Rețeaua lui Viktor Orban. Cum pompează guvernul de la Budapesta sute de milioane de euro în fundațiile UDMR

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri