Revizuirea Constituției, decisă de Senat

Data actualizării: Data publicării:
161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Senatul şi-a modificat regulamentul, astfel încât să fie camera decizională în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, informează Digi24.

161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Decizia a fost luată în plen, după ce aleşii au constatat că nu ştiu cine va lua decizia finală, în cazul în care se modifică Legea fundamentală pentru a se stipula clar că familia e constituită dintr-un bărbat şi o femeie.

Această iniţiativă a adunat peste trei milioane de semnături, acum e la Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul plenului.

Plenul Senatului a adoptat marţi, cu 73 de voturi ”pentru”, unul împotrivă şi 17 abţineri, modificarea regulamentului propriu, stabilind că iniţiativele de revizuire a Constituţiei se dezbat mai întâi de către Camera Deputaţilor, urmând ca Senatul să fie a doua Cameră care dezbate proiectul de modificare a legii fudamentale, precizează News.ro.

Regulamentul, în noua versiune, prevede şi procedura de urmat în cazul în care cele două camere adoptă iniţiativa în redactări diferite, caz în care este prevăzută „procedura de mediere”.

Biroul Permanent va propune Senatului, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, şapte senatori care vor face parte din comisia de mediere, urmărindu-se respectarea configuraţiei politice a camerei. Senatorii aprobaţi de plenul Senatului, împreună cu şapte deputaţi desemnaţi de Camera Deputaţilor, formează comisia de mediere”, se arată la articolul 149 indice 3 al noului Regulament.

„În cazul în care comisia de mediere nu ajunge la un acord cu privire la textele aflate în divergenţă sau dacă una dintre camere nu aprobă raportul comisiei de mediere, textele rămase în divergenţă se supun dezbaterii în şedinţă comună a celor două camere. Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Regulamentul Senatului.

Modificarea Regulamentului Senatului vine în urma disputelor dintre cele două Camere ale Parlamentului privind care dezbate prima iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, care vizează redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

Senatul a decis să trimită Camerei Deputaţilor iniţiativa de revizuire, care la rândul ei a amânat votul final în plen, deputaţii considerând că Senatul ar trebui să fie primă cameră sesizată în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri