„Revoluția fiscală” intră miercuri în ședința de Guvern. Promisiunile premierului pentru primari

Data actualizării: Data publicării:
guvern tudose sedinta

Guvernul va acoperi scăderea de venituri la bugetul primăriilor, cauzată de modificările Codului fiscal. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, după o întâlnire a reprezentanților edililor cu premierul.

ACTUALIZARE. Premierul Mihai Tudose a confirmat că ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal va intra miercuri în ședința de guvern și că aceasta va cuprinde și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Declarația a fost făcută la Parlament, unde are loc o întâlnire între premier, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, fostul premier Sorin Grindeanu și nr. 2 din PSD, Niculae Bădălău. Sunt, de asemenea, prezenți vicepremierii Paul Stănescu și Marcel Ciolacu.


„Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% ne afectează bugetele locale. Am convenit că o să avem măsuri în compensare: anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75% va trece la 43%”, a spus Robert Negoiță.

Compensările vor veni de la Guvern, a precizat edilul.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, la rândul său, după întâlnirea de astăzi, că edilii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale la 60%, de la 41,75%, dar că Guvernul a venit cu sume care să compenseze scăderea veniturilor, pornind de la 750 de lei pentru fiecare locuitor în cazul municipiilor și coborând la un total de 5.000 de lei în cazul comunelor.

El a adăugat că în prima jumătate a anului viitor va avea loc o nouă întâlnire între primari și reprezentanții Guvernului. Edilul a confirmat și că la întâlnirea de astăzi a participat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Robert Negoiță a spus că, „în principiu”, ordonanța de urgență privind modificarea Codului fiscal va intra mâine în ședința de Guvern. El confirmă astfel declarațiile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, care spunea ieri că OUG privind „revoluția fiscală” are toate avizele necesare și că poate intra miercuri în ședința de Guvern.

Premierul Mihai Tudose spunea, în schimb, că prevederea privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi, cel mai probabil, discutată în ședința de miercuri. Aceasta, în condițiile în care aprobarea OUG privind modificările Codului fiscal a fost deja amânată de două ori, întâi vineri și apoi luni.  

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a nemulțumit sindicatele, care au avertizat că există riscul scăderii unor salarii. În aceste condiții, angajații Dacia și ai mai multor companii de componente auto din zonă protestează astăzi la Mioveni, cerând Guvernului să renunțe la această măsură.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri