Ruşii de la Sputnik: Grindeanu "forţează un cerc vicios”. Noul premier, o "frumoasă politiciană"

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern grindeanu gov

Publicaţia online Sputnik.md tratează în mai multe articole criza guvernamentală de la Bucureşti, nescăpând din ochi culpa lui Grindeanu în crearea unui „cerc vicios”, nici afirmaţiile premierului cu privire la Rusia şi nici ceea ce va urma – numele celui pe care PSD îl va trimite la Palatul Victoria.

„Strategie complexă adoptată de premierul Grindeanu, sinceritate naivă, argumente dubioase din retorica altor zone politice, șah la PSD și la Liviu Dragnea”, titrează Sputnik.md, filială în limba română a trustului media controlat de Kremlin.

Într-unul din articolele dedicate crizei guvernamentale de la Bucureşti, publicaţia online pune centrul de greutate pe prestaţia premierului Sorin Grindeanu. Prestaţie care ar fi creat un „cerc vicios” şi ar conduce la escaladarea ostilităţilor. „Presa a sesizat imediat cercul vicios pe care îl crează premierul, în sensul că președintele României nu poate desemna un alt premier și nu poate iniția negocieri pe această temă atât timp cât există un premier în funcție. Răspunsul lui Grindeanu la ceastă observație a fost nu numai ambiguu, dar a și încercat să paseze importantul aspect către PSD”, scrie Sputnik.md.
Autorul articolului nu scapă din vedere nici afirmaţia în care Grindeanu dezvăluie că i s-a reproşat oficial că nu a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia, la acest punct premierul în exerciţiu fiind acuzat implicit de folosirea unor argumente false.

Sputnik.md: „Un punct pe care a insistat Grindeanu a fost critica privind dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă— aici premierul prezentând incorect și trunchiat cele menționate în evaluare; în evaluare era vorba de relații economice în limita sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, deci nu așa cum a lăsat să se înțeleagă Grindeanu, că Vâlcov și PSD nu ar fi ținut seama de acest important detaliu. Grindeanu a preluat în acest fel retorica bazată pe fals prin omisiune a deputatului Tomac, omul de încredere a lui Traian Băsescu”.

„Deși nu au existat motive clare”

Într-un alt material legat de situaţia politică tot mai complicată din România, publicaţia rusă admite că PSD s-a pus într-o situaţie bizară. „Surpriză totală — după ce a fost lăudată pentru realizări de Comisia Europeană, după ce și-a promovat pe toate mass media reușitele, coaliția de guvernământ a retras susținerea politică cabinetului Grindeanu!” Şi, mai punctează site-ul, „este pentru prima dată după 1989 când un partid majoritar retrage sprijinul unui guvern deși nu au existat motive clare, dimpotrivă, au existat confirmări ale succesului guvernării”.

Ce o recomandă pe Ana Birchall

Pe măsură ce ostilităţile din interiorul PSD capătă noi proporţii, în spaţiul public încep să apară şi speculaţii privind variantele de înlocuire a lui Sorin Grindeanu.

Pe acest subiect, Sputnik.md susţine că are „informaţii”, iar ele converg spre numele unui ministru din Cabinetul Grindeanu. „Din informațiile Sputnik, alegerea lui Liviu Dragnea s-ar îndrepta către Ana Birchall, fostul ministru al Afacerilor Europene în guvernul Grindeanu. Pe frumoasa politiciană o recomandă înalta pregătire profesională atât în drept cât și în economie-finanțe,experiența diplomatică, relațiile internaționale extreme de active, precum și o excelentă cunoaștere a limbii engleze”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri