Ministrul Ţuţuianu a demisionat. Marcel Ciolacu, interimar la Apărare

Data actualizării: Data publicării:
20170619_DNA_TUTUIANU_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Adrian Țuțuianu a demisionat, marți, după ce a fost convocat de urgență de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicaţii legate de comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a salariilor militarilor. Șeful Guvernului i-a acceptat demisia, iar portofoliul Apărării a fost preluat interimar de vicepremierul Marcel Ciolacu. 

tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Vicepremierul Marcel Ciolacu a preluat interimar portofoliul Apărării.

ACTUALIZARE. Șeful Guvernului a acceptat demisia ministrului Apărării.  

ACTUALIZARE. Adrian Țuțuianu a spus că premierul i-a reproșat lipsa de comunicare, lucru pe care l-a recunoscut, și că acesta este unul dintre motivele pentru care și-a depus demisia.

„Eu n-am comunicat premierului această chestiune și, în comunicarea publică de la Minister, de asemenea au fost deficiențe. Toată lumea a înțeles că nu sunt bani. Realitatea nu este aceasta. Bani sunt”, a declarat, la Digi24, ministrul Adrian Țuțuianu.

„MApN are un buget și execuția generală a bugetului, până la această oră, este de 39,5%. În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15. Am găsit soluții pentru ca toate drepturile aferente lunii septembrie să fie plătite integral până la sfârșitul acestei luni. Anul acesta, MApN a aplicat legea 115 și apoi legea152, ambele care au  prevăzut creșteri de salarii și solde cu 15%”, a explicat Țuțuianu.

„Toate drepturile salariale se plătesc pe data de 15 septembrie, iar norma de hrană – în cursul acestei luni. Dacă rămân aici, voi lua măsuri ca această situație să nu se mai repete”, a adăugat ministrul. 

Întrebat dacă l-a informat și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, despre dificultățile de la Ministerul Apărării, Țuțuianu a răspuns: „Nu, nu am făcut  această discuție”. 

___________________________________________________________________________________________________________________

Potrivit acestora, Tudose este foarte surprins de comunicatul MApN şi nu înţelege de ce a fost dată această informaţie în condiţiile în care „Ministerul Apărării dispune de banii pentru salariile militarilor”.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.

Astfel, „în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit.

La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit.

Celelalte drepturi salariale – normă de hrană, chirii etc – vor fi plătite „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri