SONDAJ IRES. Românii vor parlament unicameral și preferă republica

Data publicării:
25022013 20sondaj 20ires-51559

Cele mai importante modificari ale Constituţiei sunt considerate de catre respondenţi reducerea numarului de parlamentari - 97%, parlament unicameral - 72%, reducerea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani - 78% şi reducerea mandatelor preşedintelui la unul singur - 50%.

În ceea ce priveşte propunerea UDMR de a fi eliminată sintagma de stat naţional din primul articol al legii fundamentale, românii nici nu vor să audă. 78% dintre ei se opun acestei modificări, în vreme ce doar 13% sunt de acord.

De asemenea, propunerea făcută de Călin Popescu Tăriceanu ca România să redevină la forma de guvernământ de dinainte de comunism, Monarhia constituţională, este şi ea respinsă de respondenţii la sondaj. Doar 20% cer revenirea regelui, în vreme ce 71% prefera Republica.

Rezultat surprinzător în ceea ce priveşte încrederea românilor în sfaturile politicienilor în privinţa Constituţiei. Deşi conduce comisia de revizuire a legii fundamentale, liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi ascultat de doar 6% dintre români, în vreme ce Victor Ponta se bucură de o încredere de 30%. Preşedintele Traian Băsescu se află şi el înaintea lui Crin Antonescu, cu o încredere de 11%.

Una dintre concluziile sondajului este că, în opinia românilor, politicienii nu respectă Constituția.

Studiul a fost realizat de IRES în perioada 19-20 februarie 2013 pe un eşantion reprezentativ de 1452 de persoane. Metoda folosită a fost interviul telefonic, iar eroarea maximă tolerată este de plus minus 2,6%.

Ce modificări ale Constituţiei îşi doresc românii

Reducerea numărului deparlamentarila300 - 97% Reducerea Parlamentuluilaosingurăcameră - 72% Reducerea mandatului preşedinteluila4 ani - 78% Reducerea mandatelor preşedinteluilaunul singur - 50%

UDMR anunţacăvapropune schimbarea articolului 1 din Constituţie privindstatulnațional. Sunteţi de acord?

DA- 13% NU - 78%

CredeţicăRomânia ar trebuisărămânărepublicăsauar trebuisădevinămonarhie constituţională?

Republică- 71% Monarhie - 20%

Cum se numeşte politicianulalcăruisfatl-aţiurmadacăv-ar spunecătrebuiesămergeţilavotul pentru modificarea Constituţiei?

VictorPonta-30% Traian Băsescu - 11% Crin Antonescu - 6% CălinPopescu Tăriceanu - 5%

Politicienii români în cemăsurărespectăConstituția?

În foartemicămăsură- 51% Înmicămăsură- 38% Înmaremăsură- 7% În foartemaremăsură- 1%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri