STENOGRAME. Liberalii dau vina pe PSD pentru legiferarea traseismului. Ciucă le spune că OUG a fost scrisă de miniștrii PNL

Data actualizării: Data publicării:
ciuca face declaratii
Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ședință cu scântei la PNL, duminică. Liberalii au decis să meargă pe mâna social-democraților în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, dar nu au avut aceleași păreri în ceea ce privește proiectul de OUG care dă unde verde traseismului politic în cazul primarilor.

Elena Crângașu, jurnalist Digi24: Problemele au apărut la capitolul „traseism politic”, acel proiect care a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Există însă o derogare în privința traseismului politic, pentru că în momentul de față nu pot candida primarii din partea unui alt partid, față de cel din partea căruia a candidat în 2020, iar această ordonanță dă practic undă verde traseismului. Primarii nu își vor pierde mandatul dacă merg pe listele altui partid față de cel din partea căruia au fost aleși la alegerile trecute.

Liderii coaliției susțin că această măsură nu încurajează traseismul, și că practic nu le îngrădesc dreptul aleșilor locali. Ei pot să candideze din partea cărui partid vor.

Au existat nemulțumiri în PNL, mai multe voci s-au opus acestei măsuri - Florin Roman, spun sursele Digi24, este unul dintre cei care au afirmat că această decizie vine de la Marcel Ciolacu, el fiind cel care dă undă verde acestui traseism, „pentru a nu-și pierde mandatul”.

De asemenea, Cristian Buican, lider de la Vâlcea, a afirmat că PNL s-a opus acestei măsuri ani de zile, și că este o linie roșie.

Sursele participante la ședință spun că Nicolae Ciucă le-a transmis că măsura vine de la miniștrii PNL - de la Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, și Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Atunci, Veștea i-a spus președintelui PNL că este o măsură decisă de coaliție - „noi am făcut așa cum ne-a spus coaliția”.

Cristian Buican, liderul de la Vâlcea a vrut să se dea vot pentru acest proiect privind traseismul politic, iar în acel moment președintele PNL ar fi suspendat ședința, susțin sursele Digi24.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, a fost consens în ședința liberalilor. Social-democrații au anunțat de mult timp că vor devansarea termenului pentru prezidențiale, iar astăzi, cei din PNL au decis că sunt de acord cu ceea ce au decis cei de la PSD.

În zilele următoare vom vedea multe alte ședințe pe aceste subiecte – listele pentru eoruparlamentare, primăria capitalei și altele.

Roman: „Ciolacu dă undă verde la traseism ca să nu își piardă mandatul”

Cristian Buican: „Mă opun legiferării traseismului. PNL a mers astfel în campanie ani de zile. Este linie roșie”.

Florin Roman: „Ciolacu e cel care organizează alegerile, Ciolacu dă undă verde la traseism ca să nu își piardă mandatul”.

Nicolae Ciucă: „Ordonanțele au fost inițiate de domnii Veștea și Predoiu”

Adrian Veștea: „Dar nu e decizia noastră, noi facem ce ne spune Coaliția”.

MAI a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale

Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie.

„Desfăşurarea la aceeaşi data a celor două tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Citiți și:
DOCUMENT Ce prevede OUG privind comasarea alegerilor. Primarii își pot schimba partidul cu 60 de zile înainte de 9 iunie

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri