Susținătorii AUR au împărțit pliante la SNSPA în care le cer studenților să renunțe la facultate. Replica lui Cristian Pîrvulescu

Data actualizării: Data publicării:
Pricopie și Pirvulescu

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), îl acuză pe deputatul George Simion, liderul AUR, de atacuri «legionaro-fasciste» și promovarea unui discurs al urii, după ce susținători ai partidului au distribuit, la deschiderea anului universitar, în curtea și în sediul SNSPA, pliante în care promovează partidul și îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare, să "nu mai piardă timpul la universitatea lui Pricopie și Pârvulescu" și să se înscrie în AUR. Cristian Pîrvulescu, vizat de atacurile liderului AUR, a declarat, la Digi24, că ce a făcut AUR la SNSPA e parte din acțiunea de publicitate din afara campaniei electorale și este o încercare de a acoperi incidentul în care Simion a bruscat un bărbat la un eveniment public. Pîrvulescu a mai spus că el nu face partizanat politic, doar comentează situația politică a țării, iar "în momentul în care cineva interzice acest lucru face cenzură", pentru că "doar regimurile totalitare au interzis știința politică". În contrapartidă, Simion a declarat că pliantele aparțin partidului și nu se decize de conținutul acestora.

Ce reacție a avut rectorul SNSPA, Remus Pricopie

"NU este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA.

Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR. Studenții și profesorii au decis să-i ignore", a declarat Remus Pricopie, rectorul SNSPA, vizat, alături de profesorul Cristian Pîrvulescu, de pliantele AUR.

Acesta a mai spus că "politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele «evenimente» de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă".

Remus Pricopie a precizat că universitatea nu poate ignora creșterea manifestărilor politice de tip extremist și va stabili ce instituții ale statului pot lua măsuri pentru a sancționa acțiunile AUR de luni, pentru a le sesiza. Totodată, el a mai spus că studenții SNSPA "au asistat la o lecție practică, în care au avut posibilitatea să vadă cum arată și cum se manifestă un astfel de virus al democrației, respectiv cum acționează un politician de factură legionară".

George Simion își asumă distribuirea pliantelor și conținutul lor

În contrapartidă, liderul AUR, George Simion, a declarat, pentru Digi24, că pliantele aparțin formațiunii pe care o conduce și nu se dezice de conținutul acestora. 

"Au și sigla AUR pe ele. Suntem de acord cu ceea ce scrie în ele 100%. Nu este treaba rectorilor și a decanilor să facă partizanat politic", a declarat Simion.

Decanul Facultății de Științe Politice susține că George Simion nu este la primul atac la adresa SNSPA

Cristian Pîrvulescu, deopotrivă vizat de atacurile AUR, alături de Remus Pricopie, a declarat că George Simion își face publicitate electorală și că a încercat la deschiderea anului universitar să depășească momentul de duminică, după ce a bruscat un bărbat la Festivalul Micul de Aur. Profesorul Pîrvulescu a mai spus că nu este prima dată când SNSPA este atacată.

"Domnul Simion vorbea de rectori și decani. Întâmplarea face că eu sunt decan al Facultății de Științe Politice de la SNSPA. Nu întâmplător este numele meu acolo. Sunt o persoană care apare în spațiul public. Îmi exprim păreri, care nu sunt partizanat politic. Sunt părerile unui expert, ale unui personaj care se pronunță în legătură cu situația politică din țara asta. Sigur, este vorba despre o poziție pe care au ales-o cei de la AUR, ca să își facă publicitate în afara campaniilor electorale și trebuia să depășească momentul de ieri. Așa că o formulă de genul ăsta poate fi interesantă.

Nu este pentru prima dată când SNSPA și Facultatea de Științe Politice sunt atacate. Din 2019 am asistat la foarte multe atacuri și nu doar din partea AUR", a declarat profesorul Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce privește acuzațiile specifice de partizanat Politic, Pîrvulescu susține că: "noi nu facem partizanat politic. Meseria mea este să mă ocup de comentariu politic. Știința politică asta face - deconstruiește mesajul politic al liderilor. În momentul în care cineva interzice acest lucru face cenzură. Doar regimurile totalitare au interzis știința politică. În perioada comunistă nu a existat știință politică".

Decanul Facultății de Științe Politice susține că pe George Simion probabil l-a deranjat reacția lui Remus Pricopie după întâlnirea pe care liderul AUR a avut-o cu ambasadorul statului Israel.

"Pe domnul Simion îl deranjează foarte multe lucruri. Nu știu ce l-a deranjat în legătură cu mesajele domnului rector Pricopie. Probabil faptul că domnul rector Pricopie a luat o poziția clară în ceea ce privește ambiguitatea Ambasadei Israelului în momentul în care George Simion a avut o întâlnire cu ambasadorul Israelului. Atunci profesorul Remus Pricopie, nu rectorul și nu SNSPA, a avut o poziție particulară. Dar a fost privită ca atare. În ceea ce mă privește pe mine, evident că a trebuit să comentez sondaje de opinie și alte situații și am încercat să le comentez cu atâta neutralitate de cât sunt capabil. Evident, probabil, uneori, aceste comentarii nu au plăcut", a conchis Cristian Pîrvulescu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri