Tăriceanu vrea lobby legal în locul traficului de influență

Data actualizării: Data publicării:
161219_PSD_ALDE_PROTOCOL_05_INQUAM_Octav_Ganea_

ALDE va depune un proiect de lege de reglementare a lobby-ului în România, astfel încât să nu se mai poată vorbi de acuzații de trafic de influență și, implicit, nici de procese pe această infracțiune. Anunțul a fost făcut de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la pachet cu declarațiile despre proiectul care ar lăsa DNA și SRI fără posibilitatea efectuării de interceptări.

„Este un proiect care cred că este binevenit, legea lobby-ului, pentru că în România, din păcate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, între care, după cum ştiţi, şi traficul de influenţă. Ca să reglementăm lobby-ul şi să nu mai avem procese, acuzaţii de trafic de influenţă trebuie să legiferăm în mod clar, transparent această activitate care există şi este reglementată în toate ţările UE”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu.

În prezent, în Parlament mai sunt în dezbatere două proiecte privind activitatea de lobby.

Unul a fost depus în martie 2010 de ex-ministrul PSD Constantin Niță, trimis în judecată, anul trecut, tocmai pentru infracțunea de trafic de influență, după ce ar fi cerut și primit, pe când era ministru al Energiei, diferite sume de bani de la un om de afaceri pentru a-i înlesni activitățile comerciale cu o primărie de municipiu. Proiectul a fost respins de Senat și a primit puncte de vedere de la patru Guverne: negativ de la Guvernul Boc, neutru de la Guvernul Ponta („Parlamentul să decidă asupra oportunității adoptării acestei propuneri”), negativ de la Guvernul Cioloș și negativ de la Guvernul Grindeanu. Din decembrie 2013, se află la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Al doilea proiect a fost depus în 2011, fiind semnat de trei parlamentari PDL (Sever Voinescu), PSD (Carmen Mihălcescu) și PNL (Adriana Săftoiu). A trecut de Senat, în noiembrie 2011, prin adoptare tacită, și a primit puncte de vedere negative la Guvernele Ponta, Cioloș și Grindeanu. Se află tot pe masa deputaților-juriști.

În intervalul 2000-2005, au mai fost depuse, clasate, dezbătute sau respinse trei propuneri legislative privind organizarea activității de lobby.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri