Exclusiv Tudose, despre șansele lui Iohannis la șefia Consiliului European: „Stați un piculeț, că mai e până acolo”

Data actualizării: Data publicării:
iohannis tudose 170912_COTRO_FIFOR_SIMON_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/ Octav_Ganea

Fostul premier Mihai Tudose a vorbit vineri seară, în emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss, la Digi24, despre șansele președintelui Klaus Iohannis de a obține șefia Consiliului European. „Propus de PSD e cam greu”, susține Tudose, precizând că e prematur să se ia în considerare un astfel de scenariu. Întrebat dacă social democrații l-ar susține pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, să preia președinția interimară, el a răspuns: „stați un piculeț să-și facă oaia toată treaba și mai vedem după aia”.

Mihai Tudose a fost întrebat dacă PSD l-ar susține pe președintele Klaus Iohannis să obțină șefia Consiliului European. El a răspuns:

„Stați un piculeț, că mai e până acolo. Orice român care ajunge într-o funcție înaltă, slavă Domnului, așa să ne dea Dumnezeu să fie toți români. Propus de PSD e cam greu. Acolo lucrurile sunt mai simple și în același timp complicate. Anumite posturi sunt pentru anumite familii politice. Unul are Consiliu, unul are Comisie și așa mai departe, depinde de negocieri. Depinde și de ce iese la alegeri, fiindcă în funcție de procente se vede care e puterea. În funcție de guverne și pronosticul pentru guverne, câți comisari sunt, că e și votul comisarilor, și așa mai departe. E prematur”.

„Pentru România ar fi să fie bine, comisar european o să aibă oricum, ori toate țările au comisar european”, adaugă el. 

Întrebat dacă social-democrații l-ar susține pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, să preia președinția interimară, Tudose a spus: „Eu am auzit la televizor acum două săptămâni că s-a scumpit laptele de oaie. Oaia n-a fătat încă, adică cu laptele mai stăm un pic. Stați un piculeț să-și facă oaia toată treaba și mai vedem după aia. Ce se vehiculează în spațiul public, haideți să nu comentăm noi niște pietre aruncate de niște tipi, să nu le zic proști, mai puțin informați”. 

Iohannis ar putea ajunge liderul Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după plecarea lui Charles Michel, actualul președinte, care va candida la Parlamentul European. Cu toate că este vorba de o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție.

Potrivit Bloomberg, Iohannis se alătură unei liste restrânse de foști lideri UE, printre care Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg, ale căror nume au fost vehiculate ca posibili candidați pentru această funcție, care este una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri