Alianță electorală PSD-PNL la europarlamentare. Prezidențiale în septembrie. Ce vor anunța Ciolacu și Ciucă la ora 19

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CONFERINTA BETTER CONNECTED - 16 MAI 2023
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu urmează să anunțe miercuri strategia oficială a Coaliției pentru alegeri. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, strategia comună pentru alegeri. Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, care au loc în astăzi. Potrivit unor surse politice, alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune. Alianța electorală PSD-PNL urmează să fie înregistrată la Tribunal. În ceea ce privește localele, se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ. Și alegerile prezidențiale vor fi mutate mai devreme, spun surse din Coaliție.

Potrivit surselor citate, pentru Primăria Capitalei liderii PSD și PNL ar putea căuta un candida independent pe care să îl susțină. Astfel, scad șansele Gabrielei Firea, precum și cele ale lui Sebastian Burduja, să fie susținuți pentru o candidatura PSD-PNL. Informațiile vin în contextul în care marți, în biroul președintelui PSD Marcel Ciolacu a fost primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. 

De asemenea, candidați care ar putea fi susținuți de ambele partide ar putea fi căutați pentru orașele unde sunt primari USR, printre care Timișoara, Brașov, Bacău sau Sectoarele 1 și 2 din București.

Liderii Coaliției s-au înțeles ca după alegerile din 9 iunie să se renegocieze condițiile alianței și să stabilească dacă merg împreună la prezidențiale și parlamentare. 

De asemenea, Ciolacu și Ciucă vor anunța diseară data pentru parlamentare și prezidențiale. Potrivit surselor police participante la discuțiile din Coaliție, alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie.

Tudose: 60% dintre români vor comasarea alegerilor

Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a declarat miercuri, că mai mult de 60% dintre români vor comasarea alegerilor, potrivit unei cercetări sociologice. El a mai adăugat că „lumea s-a săturat de schimbări bruște” și că românii vor o continuitate a guvernării. De asemenea, Coaliția a decis strategia comună pentru alegeri, iar la ora 16.00 va fi validată în ședințele PSD și PNL. Decizia va fi anunțată public la ora 19.00.

Coaliția a decis strategia comună pentru alegeri, iar la ora 16.00 va fi validată în ședințele PSD și PNL.

„Ne-am întâlnit la ora 8.00, am avut o discuție foarte serioasă, aprofundată și am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre pentru a discuta principiile și un proiect important”, a precizat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan într-o declarație comună cu Mihai Tudose.

„Așteptam o cercetare sociologică despre ce doresc românii și să acționăm în acest sens. Acea cercetare a sosit azi-noapte, mai mult de 60% din români doresc comasarea alegerilor și o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării, stabilitate, o coerență în guvernare”, a declarat Mihai Tudose.

El a mai explicat că „lumea s-a săturat de schimbări bruște”.

De asemenea, Rareș Bogdan a mai adăugat că este vorba despre o cercetare serioasă, în care au fost implicate 2.800 de persoane.

„Azi la ora 16.00 avem ședințe de coducere simultan, să vedem ce zic colegii noștri despre strategia noastră. Vom avea o coaliție imediat după, iar la ora 19.00 veți avea în față pe cei doi președinți de la cele două partide”, a mai spus Tudose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri