Ţuţuianu: Dan Andronic, chemat la audieri la Comisia SRI

Data publicării:
Adrian Tutuianu, comisie de control SRI in Parlament_inquam george calin
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comisia de control a SRI îl va audia săptămâna viitoare pe jurnalistul Dan Andronic, pe tema afirmaţiilor acestuia cu privire la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009. Anunșul a fost făcut de președintele comisiei, care a adăugat că o eventuală implicare a SRI şi a DNA în procesul electoral ar fi „foarte gravă”.

În legătură cu afirmaţiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicaţie, în cursul zilei de ieri. Suntem atenţi la tot ce se publică în presă legat de activitatea SRI şi cadrelor acestui Serviciu. Numărul 2: nu ne-am propus în niciun moment să interferăm activitatea comisiei cu activitatea altor instituţii ale statului. Numărul 3: o implicare a SRI, a DNA, a altor instituţii din sistemul de securitate naţională sau de justiţie în procesul electoral ar fi foarte gravă şi lucrul ăsta nu ar face decât să submineze bazele democratice ale statului român”, a spus Adrian Ţuţuianu.

După îndelungi consultări, am constatat cu toţii că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să îl invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date şi informaţii precise. Vă precizez că noi vom verifica doar ceea ce are legătură cu SRI, dacă vor fi elemente care privesc activitatea altor instituţii, evident că este competenţa Parchetului de pe lângă ICCJ, şi nu comisiei noastre”, a adăugat el.

Dan Andronic a scris că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi Florian Coldea, fost adjunct al directorului SRI, ar fi printre cei care au „făcut posibilă” victoria lui Traian Băsescu în 2009.

DNA a anunțat astăzi că jurnalistul Dan Andronic este urmărit penal, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Procurorii spun că ar fi ascuns adevărul în declaraţiile date anchetatorilor în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. În acest dosar sunt cercetate Elena Udrea şi fiica cea mare a fostului preşedinte, Ioana Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri