USR cere Parlamentului sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru pragul la abuzul în serviciu

Data publicării:
george dirca usr _fb
George Dircă. Foto: Facebook

Mișcare importantă făcută de Uniunea Salvați România, astăzi, în Parlament, pentru a stopa introducerea unui prag al prejudiciului la infracțiunea de abuz în serviciu. Parlamentarii USR cer Parlamentului sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru pragul la abuzul în serviciu, ceea ce înseamnă că, în caz de refuz, PSD și ALDE trebuie să motiveze de ce nu acceptă punctul de vedere al Comisiei.

george dirca usr _fb
George Dircă. Foto: Facebook

Uniunea Salvați România a solicitat Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților să sesizeze Comisia de la Veneția din partea Parlamentului pentru a obține o interpretare oficială cu privire la raportul acestei instituții despre introducerea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Partidul aflat în opoziție a adresat această cerere în contextul în care Parlamentul va discuta o recomandare a CCR pentru introducerea unui prag valoric pentru această infracțiune.

În plus, consideră că este nevoie de o interpretare oficială a Comisiei de la Veneția, în contextul în care au apărut interpretări eronate ale sugestiilor făcute de forul internațional. Mai exact, experții Comisiei de la Veneția au explicat într-un punct de vedere, luna trecută (detalii aici), în niciun caz infracţiunea de abuz în serviciu nu are nevoie de un prag al prejudiciului.

Această comisie trebuie să pună de acord legislaţia românească cu deciziile Curţii Constituţionale, printre acestea fiind şi decizia numărul 392/2017 a CCR, în care se precizează că „legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim” rezultate din comiterea infracţiunii în serviciu, se precizează în comunicatul USR.

„Având în vedere dorința coaliției de guvernare PSD-ALDE de a institui un prag pentru abuzul în serviciu, bazându-se pe decizia Curții Constituționale care interpretează în mod eronat raportul Comisiei de la Veneția, am hotărât să solicităm Parlamentului să înainteze o adresă oficială către Comisia de la Veneția ca să ne clarifice prevederile privind pragul la abuzul în serviciu. USR nu susține introducerea unui prag pentru această infracțiune, deoarece de multe ori prejudiciul abuzului în serviciu nu poate fi cuantificat în bani, dar consecințele faptei sunt foarte grave pentru societate”, a explicat senatorul USR George Dircă.

Solicitarea USR, realizată la iniţiativa senatorului George Dircă, vine în contextul în care, la sfârşitul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Panos Kakaviatos, a precizat pentru ziarul „Adevărul” că raportul asupra relaţiei dintre responsabilitatea ministerială politică şi cea penală se referă exclusiv la situaţia miniştrilor, iar pragul respectiv nu este unul financiar, decisivă fiind natura faptei și nu gravitatea prejudiciului cauzat prin abuzul în serviciu. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, nu şi la altor infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere.

Prin Ordonanța de Urgență 13, emisă de guvernul Grindeanu în ianuarie, Executivul stabilea un prag de 200.000 de lei pentru abuz în serviciu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri