Exclusiv USR sesizează autoritățile din Canada și DNA pentru manipularea pieței de capital în cazul Roșia Montană. „PSD-iștii au făcut bani”

Data actualizării: Data publicării:
Catalin Drula la congres USR
Liderul USR, Cătălin Drulă. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat, sâmbătă, la Digi24, că va sesiza „în orele următoare” reglementatorul pieței de capital din Canada, Ontario, acolo unde este listată compania Gabriel Resources, acuzând o „operațiune de manipulare” ca urmare a declarațiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu despre pierderea procesului privind exploatarea auriferă de la Roșia Montană. „PSD-iștii au făcut probabil bani. Ciolacu trebuie investigat de autoritățile române. Avem DNA, ASF și mai avem ANI”, a mai spus Drulă. Acesta a spus că până luni va depune o plângere penală la DNA pentru „manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale”.

„Pe 1 februarie, când au făcut pentru prima dată liderii acestei Coaliții, Marcel Ciolacu, declarații care anunțau pierderea acestui proces și despăgubiri de miliarde de dolari, a explodat prețul acestei companii. Compania este listată pe piața din Canada, în Toronto, dar știm din declarațiile publice ale celui mai mare broker român că anul trecut în 2023 această companie a fost în topul tranzacțiilor făcute în România, pe locul 6, un lucru foarte atipic.

De ce s-ar gândi un român să cumpere Gabriel Resources, compania din spatele Roșia Montana, acum câteva luni.

Prețul, ca urmare a declarațiilor lui Ciolacu, a crescut de 4 ori și este foarte clar că asistăm la o operațiune de manipulare a pieței de capital, care este o infracțiune economică extrem de gravă.

Vom sesiza în orele următoare reglementatorul pieței de capital din Canada, din Ontario, acolo unde este listată compania, pentru că la capătul celălalt se află și niște oameni care au fost fraieriți de declarațiile lui Ciolacu.

PSD-iștii au făcut probabil bani. Ciolacu trebuie investigat de autoritățile române. Avem DNA, ASF și mai avem ANI. Aici vreau să le spun că sunt de notorietate investigații de presă, că premierul Ciolacu își desfășoară afacerile prin intermediul unor apropiați, această doamnă (...), nepotul ei din Buzău, deci trebuie să ne uităm cine a cumpărat acțiuni la Gabriel Resources la preț foarte mic, la 20 de cenți acum câteva luni. Iar ca urmare a declarațiilor din 1 februarie, în care, în mod stupefiant, ne anunța verdictul unui proces care nu fusese dat și spunea că pierd și că statul român va pierde miliarde, prin urmare apreciind valoarea acestei companii, cine a beneficiat la vânzare?

S-a tot spus de ieri încoace că decizia este surprinzătoare. «Surprinzătoare» relativ la ce? Vă întreb. Cine sunt cei care au făcut aceste declarații? Ciolacu și cei de la guvernare. Noi, românii care ținem la țara asta, am protestat împotriva unui proiect ilegal, împotriva cianurării României.

Spunea zilele trecute premierul Ciolacu că vrea referendum. Îl provoc să pună referendum pe 9 iunie pentru cianurarea României. Să vedem dacă România își dorește ca după ce au furat-o atâția ani de zile, începând de la Victor Ponta, primul care a vorbit în 2014 despre despăgubiri de miliarde și până la toată propaganda PSD-istă deșănțată din ultima lună în care nu cred că există comuncator, de la domnul Romașcanu la domnul Ciolacu care să nu anunțe miliarde de euro pe care România le plătește. Putea duce la pierderea procesului. În momentul în care cel care este reclamat, cel care se apără, statul român, prin reprezentantul lor de vârf, șeful Executivului, noi am pierdut ceva, cei care deliberau, acei arbitrii, ar fi putut fi influențați, pentru că aveau și ei acces la presă. Vă dați seama, că dacă e decizie pe muchie de cuțit, se gândește și acel arbitru că «domle, chiar șeful acestui stat spune că ei au pierdut și se consideră vinovat, înseamnă că probabil sunt vinovați» și poate înclina această decizie. Este un act de subminare a economiei. Trebuie investigat penal Marcel Ciolacu pentru aceste declarații complet iresponsabile. Aștept o demisie publică de la domnul Ciolacu.

Aseară, la ora 17.00, era preocupat de cu totul altceva decât de acea ordonanță de urgență prin care în ultimul moment au scos reprezentanții PMP din secțiile de vot.

Dacă justiția ar avea independență, ar trebui să înceapă mâine ancheta. Șeful DNA s-a comportat ca un slujbaș al actualei puteri, spălându-i pe toți.

Vom depune plângere penală la DNA pentru manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale. Șeful Executivului român a participat la o schemă «pump and dump», în care se umflă artificial prețul unor acțiuni pentru benficiul ilegal al câtorva.

Începând de astăzi vom trimite către reglementatorul pieței de capital și pe celelalt până luni vom depune și celelalte plângeri”, a afirmat Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă a trimis în această dimineață sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation, transmite USR. Documentul poate fi consultat AICI.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources - decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri