Victor Ponta nu se teme de proteste, în ciuda „disciplinei bugetare” pe care o impune

Data publicării:
05012013 20ponta 20proteste-42231

Întrebat, în emisiunea „Ediție specială”, dacă se teme de proteste, premierul a răspuns că nu se teme și nici nu și le dorește și a reamintit că are deja un conflict cu asociațiile de revoluționari și unul cu o parte din pensionarii militari. Pe acesta din urmă speră însă să-l rezolve echitabil.„Sigur vor fi tensiuni sociale, dar de aceea amministru pentru dialog social. Încerc să le explic oamenilor ideea că dacă guvernul trebuie să cedeze, nu va funcționa”, a adăugat Victor Ponta.

„N-am dat cu șampanie. Nu era cazul”

La observația că, în ciuda victoriei covârșitoare a USL de la alegerile parlamentare din 9 decembrie, oamenii nu au ieșit pe străzi să se bucure, premierul a atras atenția că nu au fost încurajate asemenea manifestări prin însăși atitudinea liderilor alianței. „Eu am fost la Târgu Jiu, n-am dat cu șampanie. Nu era cazul”, a spus președintele PSD. „Sigur că am fost bucuroși, deși eu, când știam ce mă așteaptă, nu pot să spun că am fost chiar bucuros”, a mărturisit Victor Ponta la Digi24.

Dan Suciu: Populației i-au fost induse așteptări mari

Prezent în studioul Digi24, jurnalistul Dan Suciu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ungureanu, l-a întrebat pe șeful executivului dacă are o atitudine mai optimistă legată de termenul de austeritate, ținând cont că în trecut, când era în opoziție, se manifesta critic față de austeritatea guvernelor PDL. „Mă feresc de el (de termenul „austeritate” - n.r.) în continuare. Dacă și președintele Franței a ținut la disciplină, nu la austeritate, dați-mi voie să fac și eu la fel”, a completat Victor Ponta.

Dan Suciu a remarcat că discursul lui Victor Ponta ca premier diferă de cel al liderului din opoziție și spune că „așa și trebuie”. Însă, a atras atenția jurnalistul, așteptările populației sunt mari, pentru că la nivelul discursului au fost induse alte așteptări. Dan Suciu crede că va apărea foarte rapid un conflict cu principalii susținători și i-a menționat în context pe așa-zișii baroni locali.

Adrian Vasilescu, BNR: Nu sunt semne că s-ar însenina cerul economiei

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat în emisiunea „Ediție specială” că pe plan etă „nu e nici un semn că s-ar însenina cerul economiei”. E o criză care nu se va sfârși pe 31 decembrie 2013, a avertizat consilierul.

Pe parcursul emisiunii, Adrian Vasilescu a mai spus că Guvernul Victor Ponta trebuie să dea dovadă de credibilitate. El a spus că deviza BNR este „colaborare și cooperare cu Guvernul pe care îl dă țara, iar așteptările BNR de la Guvernul Ponta II, în condițiile în care criza continuă, se leagă de măsuri pentru însănătoșirea mediului privat.

„Statul trebuie să facă instituții bune și legi bune”, a arătat Adrian Vasilescu.

Tichete de masă, al 13-lea salariu nu se vor acorda

La rândul său, premierul Victor Ponta a detaliat ce perspective „sustenabile” a luat în calcul atunci când a făcut bugetul pe 2013: reîntregirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, dar fără să mai existe vreo creștere salarială și indexarea cu 4%, prevăzută de lege, a pensiilor. „Și mai mult de atât nu cred că se mai poate face în 2013”, a punctat premierul.

„Toate celelalte drepturi pe care orice guvern ar fi vrut să le dea, dacă putea - tichete de masă, al 13-lea salariu și altele - nu se vor acorda. Am continuat suspendarea lor. Intenția mea e să ieșim din demagogie și să spunem că sunt suspendate până ce ţara își va permite să le dea înapoi”, a precizat șeful executivului.

Situaţia de la INS

Premierul Victor Ponta a arătat, referindu-se la eroarea de la INS, că nu îl consideră personal vinovat pe directorul demis, Vergil Voineag, dar că șeful unei instituții trebuie să plătească pentru erorile acesteia. „Mă aștept ca INS să fie de zece ori mai atenți când fac calcule”, a spus Victor Ponta . Premierul a declarat că a aflat despre eroarea de la INS de la Liviu Voinea, ministrul pentru Buget, în 30 decembrie.

În acest moment, bugetul are un deficit de 5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că trebuie să existe cheltuieli mai mici cu un miliard de euro.

Urmăriți discuțiile din emisiunea „Ediție specială”, moderată de Elena Vijulie, în materialele video alăturate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...