Viorica Dăncilă are reproșuri pentru președintele Iohannis. Spune că îl va suna să-l întrebe ce are de gând cu interimarii

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că îl va suna pe șeful statului Klaus Iohannis pentru a-l întreba ce decizie are de gând să ia în legătură cu interimarii propuși, după demisia miniștrilor din ALDE. Premierul a spus că atitudinea lui Klaus Iohannis lasă impresia că președintele vrea să blocheze din nou Guvernul.

„În mod normal, la cele trei ministere ar trebui să am miniștri interimari. Am să telefonez domniei sale să văd ce vrea să facă, pentru că prin atitudinea sa blochează Guvernul. Mi se pare de neacceptat să blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă susținută, vineri, la Constanța.

ALDE a stabilit, luni, ieșirea de la guvernare și alianța cu Pro România. Cele două partide au decis să îl susțină pe Mircea Diaconu candidat independent la prezidențiale. Ca urmare, în afară de Ramona Mănescu, toți miniștrii ALDE au demisionat din funcție.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, demisiile celor trei miniștri ai ALDE, fără a da însă un răspuns în ceea ce privește interimarii propuși de Viorica Dăncilă.

Miercuri, însă, președintele anunțase că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, cerându-i să solicite aprobarea Parlamentului, pentru că guvernul și-a schimbat componența politică. În plus, președintele a spus că propunerile de miniștri pe care le-a primit sunt „pur și simplu inacceptabile”.

Dăncilă, reproșuri pentru Iohannis: Trebuie să fie empatic și un președinte al tuturor românilor

Viorica Dăncilă a declarat, întrebată ce reproșuri ar avea să îi facă lui Klaus Iohannis ca președinte, că un șef de stat trebuie să fie unul al tuturor românilor, al consensului și să fie empatic și sensibil față de problemele oamenilor.

„În primul rând, eu văd ca un președinte să fie președinte al tuturor românilor. Nu există români de partea mea, români de partea celorlalți. Așa cum eu sunt un premier al tuturor românilor și al celor care m-au votat și al celor care nu m-au votat, măsurile pe care le iau la nivel guvernamental le iau pentru toți românii”, a afirmat Viorica Dăncilă, întrebată ce ar avea să îi reproșeze lui Klaus Iohannis ca președinte.

Premierul a adăugat că un președinte trebuie să aibă o atitudine corectă față de toate instituțiile statului și să caute consensul.

„În al doilea rând, faptul că nu este apropiat de oameni. Un om politic, fie că e președinte, premier, ministru, trebuie să stea în rândul oamenilor, să se consulte cu oamenii, să asculte oamenii și cred că atunci atitudinea va fi altfel, va fi mai empatic față de oameni, va fi mai sensibil față de problemele oamenilor. Iar în al treilea rând este faptul că ne dorim un președinte care să aducă consensul, un președinte care să aibă o atitudine corectă și față de celelalte instituții ale statului”, a completat Dăncilă.

Liderul PSD a mai spus că va susține Guvernul, indiferent de culoarea politică a acestuia, în cazul în care va fi aleasă președinte al României.

„Dacă eu voi fi Președintele României, voi susține Guvernul, indiferent de culoarea politică, pentru că Guvernul trebuie să funcționeze, trebuie să ia decizii bune pentru oameni. În voi sprijini pentru că astfel sprijin dezvoltarea țării mele. Această luptă între instituții, această luptă între oameni cred că nu e benefică pentru România și pentru români”, a conchis Viorica Dăncilă.

Social-democrații se reunesc timp de trei zile pe litoral, unde vor avea mai multe ședinte, printre care CEx al PSD și întâlnirea cu grupurile parlamentare, sâmbătă.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri