Viorica Dăncilă și Ana Birchall, scandal la distanță. Fostul ministru al Justiției: Dăncilă era o marionetă sau nu era

Data actualizării: Data publicării:
ana birchall si viorica dancila
Foto: Inquam Photos / George Călin

Scandal între două foste colege de Guvern. Este vorba de Viorica Dăncilă și Ana Birchall. Aceasta din urmă a povestit la Digi24 despre presiunile care existau la adresa sa din partid în perioada în care era ministru al Justiției. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Viorica Dăncilă a respins acuzația că Guvernul său nu s-a implicat în lupta pentru combaterea criminalității.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției: La acea perioadă efectiv ne-a trecut glonțul pe la ureche, și dacă nu era președintele Iohannis, România era într-o situație foarte grea. Deci asaltul asupra Justiției, asediul asupra mea și a Ministerului Justiției a fost real. Numai cine nu vrea să vadă, comentează altfel.
Anca Suciu, jurnalist Digi24: Și cine sunt repsonsabili de asediu?
Ana Birchall: Începând de la Dăncilă, de la Iordache, o anumită parte din CSM etc.
Anca Suciu: Vi s-a spus vreodată „Ana, fă ceva!?”
Ana Birchall: Încercau să mă împingă cu anumite proiecte, dar asta e o practică normală în toate ședințele de Guvern.

Ana Birchall s-a referit la modificările aduse Legilor Justiției și Codurilor Penale în timpul guvernelor PSD. Schimbările au fost făcute mai mult în favoarea inculpaților și au dus și la eliberarea condiționată a unor infractori periculoși. Viorica Dăncilă i-a răspuns Anei Birchall pe Facebook.

Viorica Dăncilă: Resping total acuzațiile privind lipsa de implicare a guvernului pe care l-am condus în combaterea și descurajarea criminalității și a violenței din societate. (...) E regretabil că oameni pe care PSD i-a susținut să ocupe poziții ministeriale ignoră măsurile luate de un guvern PSD și caută acum orice prilej pentru a face rău partidului. Acești oameni acceptă să joace diverse roluri pentru a sluji intereselor PNL. E foarte posibil să fi acceptat astfel de roluri chiar și în perioada în care făceau parte din guvernarea PSD.

Ana Birchall nu l-a uitat pe nici pe actualul șef al PSD.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției: OK, Dăncilă era o marionetă, sau nu era, pentru că era sau nu era conștientă de ce rău face, dar dacă îmi aduc aminte și domnul Ciolacu era tot într- o funcție importantă.

După ce a fost remaniată din Guvern, Ana Birchall a fost exclusă și din PSD la sfârșitul anului trecut. Acum își acuză foștii colegi că au promovat în mod intenționat un proiect de lege neconstituțional ca să bifeze politic. Se referă la proiectul privind liberarea condiționată, propus drept o soluție în urma cazului de la Mehedinți. Proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de instanța supremă.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri