LIVE BLOG. Două propuneri de premier: Mihai Tudose (PSD) și Siegfried Mureșan (PMP)

Data actualizării: Data publicării:
mihai tudose

Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru al Economiei, a fost votat de Comitetul Executiv Național al PSD pentru funcţia de premier. ALDE a a anunțat că susține această propunere.  Celelalte cinci persoane aflate pe lista scurtă de candidați a PSD au refuzat să preia conducerea Guvernului. 

mihai tudose
Foto: Inquam Photos

ACTUALIZARE 19.00. S-au încheiat consultările cu reprezentanții minorităților, ultima rundă de astăzi.

Grupul nostru parlamentar aşteaptă decizia preşedintelui şi să vedem, în funcţie de decizia domniei sale, dacă vom avea un Cabinet, cum o să arate el. Dacă nu, ce este de făcut mai departe. A fost o discuţie de informare reciprocă”, a spus Varujan Pambuccia, la finalul consultărilor.

ACTUALIZARE 18.55. Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă la ora 20.00.

ACTUALIZARE 18.30. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a făcut declarații după consultări. El a spus că PSD și ALDE au majoritate, iar o coalizare a partidelor din opoziție ar însemna tot o minoritate. „Aritmetica e simplă”, a spus el.

Noi nu avem nicio propunere de premier. Nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție, să facem parte din executiv. Evem o înțelegere de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE și vom face o primă analiză a colaborării după 30 iunie”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen a mai spus că nu a negociat cu PSD autonomia pe criterii etnice. „Se numește democrație participativă”, a adăugat el.

Președintele Klaus Iohannis discută acum cu reprezentanții minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Este ultimul grup parlamentar programat pentru consultările de astăzi.

ACTUALIZARE 18.00. Au început consultările cu UDMR.

ACTUALIZARE 17.46. Europarlamentarul Siegfried Mureșan este propunerea PMP pentru funcție de premier. Inițial, surse politice anunțaseră că propunerea formațiunii este chiar președinteșe acesteia, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a spus că Mureșan face parte din „generația Macron”, a tinerilor politicieni, și are experiența gestionării fondurilor europene.  

Șeful PMP a spus că se aștepta ca PNL să vină cu o propunere pe care să o susțină partidele de opoziție, dar acest lucru nu s-a întâmplat, așa că partidul a venit cu propria propunere.

ACTUALIZARE 17.30. Încep consultările cu PMP. Delegația este condusă de Traian Băsescu.

Traian Băsescu a vorbit și despre propunerea de premier cu care a venit PSD: „Este o desemnare ratată, care după mine este destinată să-l atragă pe preşedintele Iohannis într-o capcană a unei desemnări ratate. Eu cred că nici Dragnea nu speră ca Iohannis să cadă în această capcană”.

ACTUALIZARE 17.23. Consultările cu USR s-au încheiat. Reprezentanții formațiunii au spus că sunt dispuși să susțină o nouă majoritate parlamentară și că au avut discuții informale cu PNL și UDMR, deocamdată fără rezultate concrete.

USR se opune unui nou guvern PSD+ALDE și că Uniunea ar fi cea mai în măsură să nominalizeze un ministru al justiției, mai spun reprezentanții partidului.

ACTUALIZARE 17.00. La Cotroceni au ajuns reprezentanții USR, pentru consultări cu președintele Iohannis. Reprezentanții Uniunii au anunțat că propunerea de premier a PSD este „inacceptabilă”.

ACTUALIZARE 16.25. PMP a anunțat că-l va propune premier pe fostul președinte Traian Băsescu.

ACTUALIZARE 16. 21. S-au încheiat consultările cu PNL. Președintele partidului, Ludovic Orban, a spus că liberalii sunt gata să-și asume responsabilitatea guvernării, dar cu susținerea unei majorități și cu un program de guvernare care să dezvolte România. Pentru că nu au reușit să formeze o nouă majoritate, liberalii nu au avut o propunere de premier.

Orban a mai spus și că PNL va vota împotriva oricărui guvern care să conțină PSD.

Întrebat despre negocierile cu UDMR, Ludovic Orban a spus că „nu se pot baza” pe sprijinul acestora. 

Citiți și: Ce spune Mihai Tudose, după ce a fost propus premier de PSD+ALDE

ACTUALIZARE 16.05. Partidul Uniunea Salvați România cere PSD și ALDE să retragă propunerea pentru funcția de premier, deoarece Mihai Tudose nu ar respecta criteriile de integritate enunțate public de președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 16.00. Liberalii au ajuns la Cotroceni, pentru consultări cu președintele Iohannis. Președintele PNL, Ludovic Orban, anunța că nu au reușit să facă o nouă majoritate parlamentară fără PSD. Liberalii nu au venit cu o propunere de premier. 

ACTUALIZARE 15.20. Consultările dintre Iohannis şi PSD-ALDE s-au încheiat după doar 15 minute. Dragnea şi Tăriceanu nu au făcut declaraţii.

Pe de altă parte, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat că nu va vota un guvern PSD-ALDE condus de Mihai Tudose.

ACTUALIZARE 15.00. Delegațiile PSD și ALDE au ajuns la Palatul Cotroceni. Încep discuțiile cu președintele Iohannis. Propunerea de premier a celor două partide este Mihai Tudose, ministrul interimar al Economiei. 

ACTUALIZARE 14.15. Liviu Dragnea a anunțat care au fost cele șase propuneri de premier discutate în CEX: Mihai Tudose, Mihai Fifor (lider al senatorilor PSD), Carmen Dan (ministru de Interne) , Lia Olguța Vasilescu (vicepreședinte PSD), Adrian Țuțuianu (președintele Comisiei de control al SRI) și Marcel Ciolacu (lider al deputaților PSD). Printre cei care s-a abținut de la vot a fost și numărul doi în PSD, Nicolae Bădălau.

ACTUALIZARE 13.21 Lia Olguța Vasilescu a spus că au fost șase nume pe lista scurtă pentru premier, dar cinci persoane au refuzat. Mihai Tudose a fost votat cu doar patru abțineri și niciun vot împotrivă. „Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligația – într-un termen cât mai scurt – să ne arate că nu are dublă comandă”, a adăugat Vasilescu. 

ACTUALIZARE 13.15 Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că formațiunea pe care o conduce susține propunerea PSD pentru funcția de premier. Mihai Tudose este, așadar, numele cu care cele două formațiuni vor merge la Cotroceni.

ACTUALIZARE 12.00. Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru al Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nominalizare a social-democraţilor pentru funcţia de premier și a acceptat propunerea. Decizia va fi luată prin vot de către membrii CExN. Toate celelalte variante propuse în şedinţa PSD au refuzat să preia conducerea Guvernului.

ACTUALIZARE 11.05. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte prima propunere de premier a social-democraţilor, în condiţiile în care şeful statului a avut o poziţie corectă în ultima vreme, iar PSD are în continuare majoritate în Parlament.

ACTUALIZARE 10.35. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, înaintea şedinţei CExN, că a avut discuţii cu mai multe persoane pentru a ocupa funcţia de premier, fiind „cinci-şase” variante, dintre care se degajează deja o soluţie. Dragnea a precizat că ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se află printre aceste variante, informează News.ro.

„Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu două excepţii, care sunt plecaţi din ţară, cu o serie de parlamentari, colegi din ţară, şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei şi se degajează o soluţie care vreau să o propun în CEx”, a spus Dragnea.

Întrebat de ce participă la şedinţă şi Carmen Dan, care nu este membru al forului de conducere, Dragnea a spus că ministrul de Interne se află pe lista de propuneri. El a adăugat că toţi candidaţii PSD au fost chemaţi la şedinţă.

____________________________________________________________________________________________________________________

Am putea afla cine a fost desemnat să formeze noul cabinet la finalul discuţiilor de la Palatul Cotroceni.

Potrivit News.ro, PSD şi ALDE sunt chemate împreună la discuţii cu șeful statului. Ulterior vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

În ceea ce priveşte viitorul şef al Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

El a respins „sfaturile şi „scenariile politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că „aceste lucruri se stabilesc prin vot”, la fel ca şi majoritatea.

Întrebat cum va „testa” existenţa noii majorităţi parlamentare, aluzie la declaraţiile sale de joi, Iohannis a spus că procedurile constituţionale sunt clare, el urmând să desemneze o persoană după consultări, care va trece prin votul Parlamentului.

„O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. nu e nicio complicaţie”, a spus, zâmbind, Iohannis.

El a explicat că acestea sunt procedurile constituţionale.

„Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică pe real în Parlament”, a mai spus el.

Preşedintele Iohannis a mai spus că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei „crize profunde”, ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele „nu pot fi excluse” ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

„Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament, a explicat preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri