„Polițist bibelou, domnule!”. Oamenii legii, indignați de modificările din Codul Rutier care a trecut recent de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
masina politie, grafica, reporter digi24
Noua legea îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție

Radarele montate în maşini de poliţie neinscripţionate sunt foarte aproape să devină istorie. Parlamentul a adoptat o lege care îi obligă pe agenţi să stea întotdeauna la vedere atunci când vânează vitezomani. Poliţiştii critică ideea aleşilor - spun că dacă aceste măsuri se vor aplica, şoselele se vor transforma în piste de curse, iar numărul morţilor în accidente rutiere va creşte. 

Deputatul PNL Florin Roman e de părere că radarele montate în maşini neinscripţionate sunt „un pericol”, aşa că vrea modificarea legii.

„Asta înseamnă că aceste mașini ale poliției nu mai pot sta în boscheți, în tufișuri, așa cum ne-am mai întâlnit din păcate pe drumurile naționale, nu pot sta ascunse în curbe, pentru că rolul acestui proiect este de a pune bazele prevenției, or nu poți face prevenție rutieră în momentul în care tu stai ascuns”, a spus Florin Roman.

Demnitarul a rămas în 2016 fără permisul de conducere, după ce a ajuns pe contrasens ca să evite un limitator de viteză.

„Legislativul insistă să facă acest front comun pentru ajutorarea acelei părți a societății care nu dorește să-și asume răspunderea pentru faptele sale și care caută mereu teoria chițibușului, pentru a scăpa de răspundere”, este e părere un polițist de la Europol.

Sunt schimbări şi în privinţa folosirii pistolului radar. Noua lege îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție. Asta înseamnă ca vitezomanii și-ar putea anula amenzile în instanță, dacă distanța a fost depășită chiar și cu câțiva centimetri.

„Polițist bibelou, domnule! Legăm polițistul de mâini, îi punem o sfoară de 10 metri și îi cerem să facă ceea ce nu mai poate face: să-i vâneze pe cei care circulă cu 190-200 în localități”, mai spune polițistul de la Europol.

În România, viteza e principala cauză a accidentelor. Sute de oameni mor în fiecare an pentru că şoferii calcă prea tare pedala de acceleraţie. Legea care le interzice poliţiştilor să folosească radare în maşini neinscripţionate a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedinte pentru promulgare. O variantă similară a legii, care includea şi obligaţia ca radarele să fie presemnalizate cu sute de metri înainte, a fost declarată neconstituţională de CCR.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...