Predoiu: Şoferul care a provocat accidentul din 2 Mai a fost oprit de șeful Poliției Rutiere Constanța. Trebuia să îi rețină plăcuțele

Data actualizării: Data publicării:
sofer drogat sufla in alcooltest
Predoiu spune că șoferul a fost oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, dar acesta nu l-a sancționat. Foto: Captură TV Digi24

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat, luni, raportul Corpului de control privind accidentul de la 2 Mai, în care un șofer drogat a ucis doi tineri. Predoiu a spus că şoferul Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de şeful Serviciului Rutier Constanţa, cu o zi înainte de accident. Comisarul-șef nu l-a sancţionat pentru lipsa semnului de începător și nu i-a ridicat plăcuţele de înmatriculare.

„Am primit raportul de control astăzi, în cursul după-amiezii. Mă voi referi exclusiv la cazul Constanţa-Vama Veche. Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de control, va avea mai multe puncte şi va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei MAI”, a spus Predoiu.

Ministrul a ţinut să precizeze că „personal, a lăsat toată independenţa Corpului de Control în efectuarea controlului”.

Predoiu a prezentat evenimentele, el arătând că la 18 august, ora 21.40, numitul făptuitor aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic, în Municipiului Constanţa, de către un comisar şef de Poliţie, şeful serviciului rutier Constanţa.

„Raportul Corpului de control constată şi susţine că la acest moment au fost încălcate norme, pentru că trebuia aplicată sancţiunea contravenţională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, şoferul având mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, a spus Predoiu.

El a precizat că au fost încălcate prevederi legale care ar fi trebuit să ducă la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.

Ministrul a mai spus că la ora 00.40, s-a recepţionat un Apel 112, în care se făceau menţiuni privind modalitatea neobişnuită în care era condus autoturissmul pe drumul public. Predoiu a spus că în raport sunt precizate menţiuni legate de o presupusă conducere sub influenţa alcoolului, dar ulterior şi presupus consum de droguri. „Asta a semnalat cetăţeanul la 112”, a arătat Predoiu.

Potrivit ministrului, apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent şef de poliţie şi dispecerul Poliţiei Mangalia, agent şef adjunct de poliție.

„La acest moment operativ au fost încălcate proceduri de sistem, care stabilesc activităţi care se vor întreprinde de către personalul poliţiei. (..) După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112, şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. „Nu au raportat evenimentul conducerii”, a mai spus Predoiu.

Ministrul a mai precizat, potrivit News.ro că la data de 19 august, la ora 02.35, a fost depistat în trafic, dat în consemn. Un agent de poliție, în timp ce se deplasa cu autospeciala în care se mai aflau un plutonier şi patrula compusă dintr-un agent principal de poliţie şi un plutonier adjutant, în Vama Veche a depistat autoturismul.

„La acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, prin aceea că nu a ridicat plăcuţele, nu a pornit imediat dispozitivul portabil, body-cam-ul, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie”, a spus ministrul.

Predoiu a mai menţionat că agentul era obligat să îl ducă pe tânăr la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, dacă nu a putut fi supus testării pentru substanţe psiho-active.

„La ora 02.40 după oprirea în trafic au fost fotografiate cartea de identitate şi numărul de înmatriculare, au fost transmise pe grupul de whattsapp”, a spus ministrul.

Predoiu a precizat că un agent şi un plutonier au efectuat şi controlul maşinii, iar în portiera stângă au fost găsite un pachet de ţigări în interiorul căruia era o ţigară confecţionată artizanal, parţial consumată, care conţinea o materie vegetală (..) specifică canabisului şi medicamente”.

„Au fost încălcate prevederi legale pentru că nu au fost conduşi la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche - 2 Mai şi însoţitorii şoferului, deşi au fost legitimaţi”, a arătat Predoiu.

Doi tineri au decedat şi alţi trei au fost răniţi pe 19 august, după ce un şofer a intrat cu maşina într-un grup de pietoni pe DN 39, în apropierea localităţii 2 Mai.

„La data de 19 august, în jurul orei 5,25, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, a avut loc un accident rutier. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că un tânăr, de 19 ani, ar fi condus un autoturism pe DN 39 şi ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă'', informa IPJ Constanţa.

În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără, de 20 de ani, şi un tânăr, de 21 de ani.

De asemenea, au mai fost răniţi doi băieţi - de 19 ani, respectiv 20 de ani - şi o fată, de 20 de ani.

Ulterior producerii accidentului, conducătorul auto a părăsit locul faptei, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Predoiu a mai anunțat luni că șeful Poliției Constanța și-a dat demisia din funcție în urma evenimentelor care au condus la accidentul din 2 Mai. 

Demisia lui Constantin Glugă vine după ce săptămâna trecută au fost eliberați din funcție adjunctul şefului IPJ Constanţ, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri