Prefectul Capitalei anunță că vor avea loc controale periodice la azilele de bătrâni

Data publicării:
azile de batrani
Prefectul spune că s-au finalizat controalele derulate la cele peste 200 de astfel de instituţii din București. FOTO: Profimedia Images

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunţat controale periodice la azilele de bătrâni. El a adăugat că s-au finalizat controalele derulate la cele peste 200 de astfel de instituţii din București, potrivit Agerpres.

El a precizat, marţi, la Bucureşti FM, că s-au finalizat controalele derulate la cele peste 200 de astfel de instituţii din Capitală, identificându-se trei categorii, dintre care una este reprezentată de azile care nu aveau nici autorizările necesare şi nici condiţiile cele mai bune de îngrijire a bătrânilor sau erau suprapopulate.

„Dacă există o autorizare pentru zece persoane, legea ştie de ce îţi dă pentru zece persoane. Atât ai capacitatea de a îngriji. Într-o locaţie de zece persoane nu poţi să pui douăzeci de bătrâni, pentru că nu mai poţi să ai grijă de ei. Au existat astfel de cazuri. Sunt sancţionaţi drastic de instituţiile statului. Dacă pot remedia şi funcţiona, li s-a dat plan de măsuri, dacă nu, s-a dispus închiderea lor", a spus Rareş Hopincă.

Potrivit acestuia, o a doua categorie este reprezentată de azilele care erau în „perioada de conformare”, aveau „anumite deficienţe”, dar beneficiarii erau foarte bine trataţi, nu a existat niciun fel de plângere din partea beneficiarilor sau a aparţinătorilor.

„În acest caz s-a dat o perioadă de conformare de către instituţiile responsabile, în principal vorbim despre Inspecţia Socială şi despre ANPC. S-a dat un termen de 30, 60, 90 de zile, în funcţie de prevederea legală aplicabilă, în care respectivul azil trebuia să se conformeze, să aplice acel plan de măsuri, iar în acest moment suntem în al doilea sau al treilea val de controale, aşa-zise controale de follow-up, în care verificăm dacă măsurile au fost implementate”, a informat Rareş Hopincă.

El a spus că a treia categorie este reprezentată de azile unde autorizaţiile au fost „în regulă” şi beneficiarii au fost bine trataţi.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri