Primul oficial din epoca Trump care ajunge după gratii: Peter Navarro și-a început marți pedeapsa de patru luni de închisoare 

Data actualizării: Data publicării:
peter navarro la miami
La sfârșitul lunii ianuarie, la trei ani după atacul asupra Capitoliului, Navarro a primit sentința și a fost amendat cu 9.500 de dolari. Sursa foto: Profimedia Images

Peter Navarro, în vârstă de 74 de ani, a fost condamnat anul trecut după ce a ignorat o citație din partea unei comisii a Camerei Reprezentanților SUA, care investighează revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. El este primul oficial din epoca Trump care a fost condamnat pentru că a sfidat Congresul, scrie BBC.

Un judecător de la Curtea Supremă a respins ultimul său recurs de a rămâne în afara închisorii luni.

Navarro s-a oprit în parcarea unui centru comercial pentru a vorbi cu reporterii înainte de a se prezenta la închisoarea federală din Miami. Unitatea, FCI Miami, este o închisoare de securitate scăzută.

Purtând o jachetă de culoare gri, în care a fost văzut și în timp ce se adresa la reuniunea conservatoare cunoscută sub numele de CPAC, Navarro s-a apărat din nou în fața reporterilor. De asemenea, acesta și-a promovat viitoarea sa carte, a acuzat judecătorii federali de partizanat politic și și-a susținut cu pasiune fostul șef, Donald Trump, care candidează din nou la Casa Albă.

Navarro a spus că crede că Curtea Supremă îi va anula în cele din urmă condamnarea, dar „tragedia” ar fi că „mi-am făcut deja timpul” în închisoare.

Pe lângă consilierea în domeniul comerțului, Navarro a lucrat la strategii pentru a încerca să răstoarne alegerile din 2020 și să-l mențină pe Trump la Casa Albă. Oamenii care au luat cu asalt Capitol Hill pe 6 ianuarie 2021 au încercat să împiedice parlamentarii să certifice că Trump a pierdut alegerile.

Navarro a primit pentru prima dată o citație de către comitetul restrâns al Camerei Reprezentanților SUA în februarie 2022, dar nu a predat niciunul dintre e-mailurile sau documentele solicitate.

Când a fost contactat de comitet, Navarro a spus că fostul președinte Trump l-a instruit să invoce privilegiul executiv, un principiu legal care permite ca unele comunicări de la Casa Albă să fie păstrate private.

La sfârșitul lunii ianuarie, la trei ani după atacul asupra Congresului, Navarro a primit sentința și a fost amendat cu 9.500 de dolari.

Navarro a cerut să rămână liber în timp ce a contestat condamnarea sa, avocații săi susținând că „incontestabil” nu era un risc de fugă sau o amenințare pentru public.

La începutul acestei săptămâni, judecătorul-șef al Curții Supreme John Roberts Jr a refuzat să amâne sentința.

Într-un memoriu din 2021 - intitulat In Trump Time (În timpul lui Trump) - Navarro a spus că a fost arhitectul unei strategii de contestare a rezultatelor alegerilor din 2020 care l-au făcut pe Joe Biden președinte.

Planul cerea ca republicanii din Congres să amâne certificarea victoriei electorale a lui Biden, o procedură standard care a fost programată pentru 6 ianuarie 2021. Comisia Camerei a remarcat că afirmațiile lui Navarro de fraudă electorală au fost considerate în mod repetat ca fiind lipsite de temei de către oficialii de stat și locali.

Un alt oficial din epoca Trump, fostul strateg de campanie Steve Bannon, a fost, de asemenea, condamnat pentru două acuzații de dispreț pentru refuzul citației comisiei și condamnat la patru luni de închisoare.

Cu toate acestea, lui Bannon i sa permis să rămână în libertate în timp ce echipa sa de apărare face apel.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri