Procurorii anticorupție au descins la Primăria din Chișinău, într-un dosar de delapidare a fondurilor externe. Reacția primarului Ceban

Data actualizării: Data publicării:
Municipal,Building,Mayor,Chisinau,Republic,Moldova,Chisinau,palace,architecture,East,Europe,horizontal
Procurorii anticorupție au descins la Primăria din Chișinău, într-un dosar de delapidare a fondurilor externe. Foto: Profimedia Images

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție desfășoară joi dimineață, 4 mai, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților. Descinderile au loc inclusiv la persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), scrie Ziarul de Gardă.  

ACTUALIZARE 15:20 Doi angajați ai Direcției municipale de sănătate și asistență Socială au fost reținuți pentru 72 de ore în urma celor 24 de percheziții efectuate în dimineața de 4 mai pe mai multe adrese din Capitală, într-un caz de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe, destinate refugiaților. Printre ei, și șeful Direcției, Boris Gîlca. Potrivit CNA, în urma verificărilor au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice, veselă și saci pentru dormit. 

Bunurile ar fi fost delapidate în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați, situat pe str. Studenților din Chișinău, notează tv8.md


Știre inițială

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că oamenii legii au descins cu percheziții la Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială. Edilul capitalei a lansat mai multe acuzații la adresa partidului de la guvernare. 

„Mascații au venit astăzi la șeful de Direcție sănătate, Boris Gîlca, și la alți angajați, deoarece tot astăzi, Primăria Chișinău organizează cel mai mare Forum Social și nu le este pe plac celor de la guvernare, deoarece vin mulți oaspeți din afara țării. Circa 100 de speakeri și oaspeți din 30 de țări. O puteau face în orice zi, dar au ales anume astăzi ca să dezbată subiectul și fie puse în prim plan acuzații sterile. Am pledat mereu pentru faptul ca persoanele să fie chemate să se prezinte pentru a spune ce cunosc, fără show-uri la ordin. Inspecția financiară făcută recent la Patria LukOil nu a constatat încălcări și a venit doar cu recomandări, deoarece există registrul electronic fiind verificat și acest lucru și sunt camere de luat vederi care se monitorizează (…)”, a spus primarul Ion Ceban într-o postare pe Facebook. 

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat anterior că deține „informații veridice și a fost avertizat de câteva surse” despre faptul că miercuri, 26 aprilie, oamenii legii urmau să desfășoare percheziții la 10 adrese, inclusiv într-un dosar în care, potrivit edilului, urma să fie vizată mama acestuia. Primarul a mai afirmat că „ținta finală” ar fi el și perchezițiile urmau să aibă loc „pentru a-l face pe el să tacă sau să nu critice PAS-ul”. Totuși, pe 26 aprilie, perchezițiile despre care anunțase Ceban nu s-au confirmat.

Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, dar care pozează în politician de centru, chiar cu viziuni pro-europene, a avut adevărate tururi de forță în România în 2022, încercând să atragă finanțări și suport dinspre partidele și administrațiile românești. La finalul anului trecut, Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a întâlnit la Chișinău cu primarul orașului, Ion Ceban, potrivit unei postări pe Facebook a acesuia. Alături de Ciolacu a mai participat la întâlnire Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării la acea vreme. 

Ion Ceban a devenit popular la protestele Partidului Comuniștilor, formațiune care l-a promovat în carieră, începând din 2004, precum şi la cele organizate ulterior de Partidul Socialiștilor, formațiunea spre care a migrat în 2012, urmându-l pe Igor Dodon. 

După ce a aderat la socialişti, Ceban a început să promoveze ortodoxismul rus şi, ceea ce numeşte el, valorile tradiţionale. A pledat împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE, chiar dacă în perioada comunistă a fost șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană din guvern (în perioada 2008-2009), după cum relatează Moldova.Europa Liberă.

Ion Ceban a câștigat turul II al scrutinului pentru funcția de primar al capitalei, la alegerile locale generale din octombrie 2019, fiind desemnat de socialiști. El a promis atunci că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind „primarul tuturor chișinăuienilor”. Un an mai târziu însă, Ceban a anunțat că își ia concediu pe cont propriu pentru a-l sprijini pe Igor Dodon în campania prezidențială din 2020.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri