Programul de guvernare al cabinetului Ciolacu: trecerea la euro, salariu net de 1.000 de euro, panouri solare pe clădirile publice

Data actualizării: Data publicării:
cabinetul Ciolacu
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, alături de lista miniștrilor propuși a face parte din cabinetul său. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Noul cabinet Ciolacu și-a prezentat marți programul de guvernare pentru perioada iunie 2023 - decembrie 2024. Programul, structurat pe 233 de pagini, prevede principalele obiective economice și de reformă pe care viitorul executiv condus de liderul PSD își propune să le atingă în următorul an și jumătate de guvernare. Printre acestea se numără: aderarea României la zona euro, creșterea salariului mediu net la 1.000 de euro, reforme în Sănătate, Educație, creșterea PIB-ului, reducarea inflației sau montarea de panouri solare pe clădirile administrației publice din România.

„Luptăm ca românii să nu mai fie «sclavii moderni» ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE”, se arată în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu.

Noul guvern își propune astfel ca salariul minim brut să ajungă la finele lui 2024 la valoarea de 3.900 de lei, comparativ cu 2.550 cât a fost în 2022 și 3.000 cât este în prezent.

De asemenea, câștigul mediu net ar urma să fie de 5.086 de lei în 2024, comparativ cu 3.801 cât e în prezent - echivalentul a 1.000 de euro pe lună.

„Avem trei obiective majore puse la baza programului de guvernare al noului Executiv: reducerea inflației pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, recalibrarea financiară a unor sisteme publice vitale precum Educația și Sănătatea, creșterea investițiilor publice și private folosind masiv fondurile europene. A treia prioritate sunt investițiile. Vom privilegia sprijinul pentru orice proiect privat în domenii strategice precum agricultură, energie și transporturi”, se arată în document.

Inflație de 8% după primele 6 luni de guvern Ciolacu

Guvernul Ciolacu își propune un PIB de 1.603 miliarde de lei în 2023 și de 1.779 miliarde în 2024. PIB-ul României în 2022 este de 1.410 miliarde, conform datelor publicate în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu.

De asemenea, noul Executiv urmărește scăderea deficitului bugetar la 2,7% din PIB în 2024, comparativ cu 5,7% din PIB cât este în prezent.

Țintele economice „de atins până în decembrie 2024” sunt: 

• Inflația la 8% în primele 6 luni de guvernare.
• Stimuli pentru populație și economie de 10% din PIB, de 5 ori mai mult decât au întors în economie guvernările din 2020 și noiembrie 2021.
• Sprijinirea a peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP și din FE perioadele 2014-2020 și 2021-2027 și PNRR).
• Dublarea investițiilor publice în economie – la 126 miliarde lei în 2024, față de 59 miliarde lei în anul 2021 la preluarea guvernării.
• România să ajungă la 82% din media UE la PIB pe locuitor raportat la puterea de cumpărare-standard (în 2022 indicatorul este 77%, conform Eurostat).

„La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar”, se arată în programul de guvernare al lui Ciolacu. „La 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu vârsta mai mică de 26 de ani, angajat cu normă întreagă în România, nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar. La 1 ianuarie 2025, peste 1,5 milioane de contracte individuale de muncă vor fi
remunerate cu peste 1.000 euro net. La 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu net în România va depăși 1.000 euro net”.

De unde spune PSD că face rost de bani: buget, fonduri europene, PNRR și fondurile de pensii private

Cabinetul Ciolacu propune investiții publice de 230 miliarde de lei în perioada 2023-2024 (finanțate din fonduri naționale, europene și PNRR). De asemenea, se are în vedere „accelerareaAccelerarea colectării arieratelor recuperabile (11,5 miliarde lei, adică 33% din valoarea arieratelor rămase de recuperat la 30 septembrie 2022) și reducerea evaziunii fiscale cu 7 miliarde lei”.

De asemenea, în programul de guvernare se mai menționează „fonduri europene în valoare de 10 miliarde lei din sumele deja alocate prin Fondul de Modernizare, Parteneriate public-privat pentru minimum 5 obiective de investiții majore”.

„Trei miliarde euro (15 miliarde lei) pot fi accesate doar de la fondurile de pensii private din România, pe proiecte PPP fezabile”, se mai precizează în document.

Aderarea la zona euro

Acest obiectiv este prevăzut în programul de guvernare, chiar dacă nu este prezentat un calendar precis. Printre obiectivele vizate se numără:

„Adoptarea monedei euro prin actualizarea documentelor strategice fundamentate și agreate în anul 2019 de toate instituțiile implicate — Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare a acestui plan — conform unei noi Foi de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice”, respectiv „Creșterea convergenței reale cu economiile europene prin atingerea unui PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare standard de minimum 80% din media UE 27, la orizontul anului 2024”.

Țării, cât mai multe panouri solare

De asemenea, guvernul Ciolacu își propune „inițierea unui program în urma căruia acoperișurile instituțiilor publice să poată fi acoperite de panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare instituție în parte”.

Concomitent, se are în vederea „inițierea unui program pentru condominii (blocuri sau locuințe colective), în urma căruia acoperișurile acestor clădiri să poată fi acoperite cu panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare clădire în parte”

Guvernul își mai propune „îmbunătățirea standardelor de locuit prin extinderea rețelelor de apă și canală, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de sănătate și protecție socială, investiții în infrastructura verde pentru transportul în comun, noi locuințe pentru tineri, modernizarea de drumuri, construirea de școli și spitale, reforma ANAF-ului.

Întregul program de guvernare poate fi studiat aici.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri