Protestele din România, din nou în presa internațională

Data actualizării: Data publicării:
protest euronews - florin dragusin
Foto: Florin Drăgușin

Presa internațională nu a rămas nici de data aceasta indiferentă la protestele din România față de proiectele de modificare a legilor justiției. Principalele agenții de știri au relatări despre nemulțumirile care i-au scos pe români în stradă.

protest euronews - florin dragusin
Foto: Florin Drăgușin

Zeci de mii de români s-au strâns la Bucureşti şi în alte oraşe din România, duminică, pentru a protesta faţă de aceste modificări, anunţă agenţia Reuters. „Hoţii, Hoţii”, au strigat protestatarii în faţa sediului Guvernului, 30.000 de persoane adunându-se în Bucureşti, iar circa 20.000 în alte 70 de oraşe, notează sursa citată.

Şi Associated Press scrie despre protestele de la Bucureşti şi din majoritatea marilor oraşe din România. „Protestatarii, care au avut un mic conflict cu forţele de ordine, au numit partidul de guvernământ ciuma roşie, mii de persoane adunându-se pe stradă la Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Constanţa", a precizat agenţia.

AP a intervievat-o pe Anca Preoteasa, în vârstă de 28 de ani, care lucrează în vânzări. Ea acuză guvernul că vrea să preia controlul asupra sistemului de justiţie pentru a-şi rezolva problemele legale. „Dar nu vom accepta asta”, a dat asigurări protestatara.  Știrea este preluată şi de The Washington Post.

Şi AFP şi Belga au transmis informaţii despre manifestaţiile din România, unde mii de persoane au manifestat împotriva guvernului de stânga, acuzat că se opune luptei anticorupţie, scrie News.ro.

Russia Today, instituție de presă apropiată puterii de la Kremlin, informează, fără a difuza și imagini, despre protestul din România, la care spune că au participat „mii” de persoane, care au strigat „Hoții, hoții” și „PSD - ciuma roșie”, nemulțumite de planul de a modifica legile justiției. Russia Today menționează că alianța guvernamentală condusă de PSD se bucură de o largă majoritate în Parlament, iar intențiile sale de modificare a legilor justiției au fost criticate nu numai în țară, dar și de UE, care este îngrijorată că ar putea fi îngreunate eforturile anticorupție.

Euronews prezintă imagini de la protest și estimează la 20.000 numărul protestatarilor din București. Canalul de televiziune amintește că procurorii au investigat în ultimii zece ani sute de oficiali, inclusiv foști prim-miniștri, în cadrul eforturilor anticorupție. Reforma judiciară propusă de putere a fost criticată de Comisia Europeană, diplomați străini și de mii de magistrați, notează Euronews.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri