Reacția Jandarmeriei la îngrijorările cu privire la efectele gazelor folosite la protest

Data actualizării: Data publicării:
gaze lacrimogene protest piata victoriei 10 august_inquam ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Jandarmeria a oferit lămuriri cu privire la îngrijorările din spațiul public în legătură cu efectele gazelor lacrimogene folosite la protestul din 10 august.

gaze lacrimogene protest piata victoriei 10 august_inquam ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind substanțele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări:

Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartușe iritant lacrimogene) sunt achiziționate de către instituția noastră exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii.

Menționăm totodată că aceste substanțe sunt folosite de majoritatea forțelor de poliție și jandarmerie europene”, arată Jandarmeria Română într-un comunicat de presă.

Muniția folosită de Jandarmerie la protestul de vineri a fost cumpărată în 2015 cu 13 milioane de lei, scrie Rise Project. Furnizorul acesteia a fost un om de afaceri care în trecut a primit o amendă consistentă pentru trucarea de licitații cu armament.

Într-o intervenție la Digi24, chimistul Raul Pătraşcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a spus că gazul pe care l-au folosit jandarmii în Piaţa Victoriei - numit pe scurt CS- este nociv, mai ales că a fost utilizat în concentraţie mare. Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.

El a explicat că, chiar dacă gazul folosit are o concentrație mică, „în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală”.

Citiți și:

Adevăratul pericol din gazele folosite de Jandarmerie. Simptomele grave pot apărea la trei săptămâni de la expunere

2012 vs. 2018. „Acesta este sindromul unui sfârșit de regim”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri